Praktikus megoldások: íme a kreatív sütés kellékei
2023. április 19.Cikkünkben olyan innovatív ötleteket, eszközöket gyűjtöttünk csokorba, amelyek hosz-szabb-rövidebb ideje segítenek abban, hogy igazán szemet gyönyörködtető süticsodákat alkothassunk.
Praktikus formák szilikonból
Kezdjük az egyik legnépszerűbb kategóriával, a szilikon eszközökkel! Szilikon formákat süteményekhez és sütés nélküli desszertekhez is vásárolhatunk számtalan méretben és formában. Rengeteg előnyük ismert: törhetetlenek, sütés előtt nem szükséges kikenni a belsejüket zsiradékkal, egyszerűen kifordítható belőlük a kész süti, desszert, nem veszik fel a bennük készült ételek ízét, illatát és mosogatógépben elmoshatók. Jól bírják a szélsőséges, azaz mind az alacsony, mind a magas hőmérsékletet, így bátran rakhatjuk forró sütőbe, hűtőszekrénybe vagy jeges desszertek esetén akár fagyasztóba is. Egy fontos: fém eszközökkel ne nyúljunk hozzájuk, ezek ugyanis könnyen felsérthetik a felületüket. Amennyiben formánk anyaga vékonyabb, érdemes sütés előtt tepsire, hűtés előtt tálcára helyezni.
A szilikonos, tapadásmentes, sütőpapírt nem igénylő sütőlapoknak szintén nagy hasznát vehetjük, sőt az egyik legszebb süteményhez, a macaronhoz külön sütőlapot is vásárolhatunk, amely mélyedéseibe gyorsan és egyenletesen kiadagolhatjuk a tésztát. Persze a jó öreg muffinhoz is kapható egyadagos vagy például 12 részes sütőforma, ha valaki nem szeretne a muffinpapírral bajlódni.
Díszítőeszközök a látványos süteményekért
Egyetlen díszíteni szerető sütitündér konyhájából sem hiányozhat egy jó minőségű habzsák a hozzá tartozó díszítőcsövekkel. Ez utóbbiak segítségével virág-, gömb-, levél- vagy például csillagformákat nyomhatunk a krémekből, habokból díszítésképpen a cupcake-ekre, tortákra és egyéb süteményekre. A nagy méretű csövek tökéletesek látványos habcsókokhoz. Habzsákunk lehet egyszer használatos, de természetesen mosható verziót is választhatunk.
Sütikiszúróknak se szeri, se száma! Tojás húsvétra, dínó gyerekbulira, betlehemi csillag karácsonyra? Szerintünk nincs is olyan forma, tematika, amelyhez ne tudnánk szuper kiszúróformákat választani. Ezeket a kis szaggatókat nemcsak kekszekhez, hanem kinyújtott fondant cukormasszához és marcipánhoz is bevethetjük. És ha már szóba került a keksz, nem mehetünk el szó nélkül a jópofa, a legegyszerűbb linzerek dekorálására alkalmas sütipecsétek mellett sem.
Krémmel bevont tortáknál jó szolgálatot tesz a krém gyors és egyszerű felvitelére, valamint megmintázására alkalmas habkártya, ha pedig szeretjük olvasztott csokoládéval dekorálni az elkészült finomságokat, érdemes beszerezni tölthető és elmosható adagolóflakonokat.
Ehető dekorációk
Ahogy a színpompás gyerekzsúrokhoz elengedhetetlenek a folyékony, gél- és porállagú ételfestékek, úgy nincs karácsony arany és ezüst dekorcukrok nélkül. A Dr. Oetker kínálatában megtaláljuk a színezhető, nyújtható, formázható natúr marcipánmasszát és fondant cukormasszát, tortabevonókat (ét és ét prémium), számos dekor cukrot, tortadarákat, valamint dekor tollakat, ezek piros, sárga, zöld és fehér, illetve csokoládé- és karamellízű verziókban kaphatók. A dekor tollak könnyen és egyszerűen kezelhetők, hiszen a cukormázat a kis tubusokból közvetlenül a süteményekre, kekszekre nyomhatjuk, így a legkisebbek is bátran bevonhatók a díszítésbe.
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.