Desszertekben utazunk – világhírű édességek a Föld minden tájáról 1. rész – Európa
Kétrészes cikkünkben képzeletbeli, ízekben gazdag utazásra invitálunk benneteket. Először Európa tájait barangoljuk be, és felkutatjuk a kontinenshez köthető leghíresebb süteményeket.
Vajon mi kerül az asztalra Angliában, Portugáliában vagy osztrák szomszédainknál?
Nincs is jobb, mint elutazni az országhatáron túlra, és a sok-sok kulturális és szabadidős program mellett kipróbálni a helyi gasztronómiai különlegességeket. Persze akkor sem kell lemondani az újdonság varázsáról, ha épp nincs lehetőségünk autóba vagy repülőre pattanni, a helyi ízeket egy-egy szuper recept segítségével is felfedezhetjük.
Kezdjük az utazást a közelben, osztrák és német területen! Aki már járt tradicionális bécsi kávézóban, pontosan tudja, hogy a kávéhoz „muszáj” kikérni egy szelet csokis-baracklekváros Sacher-tortát.
Még nem ér véget a felsorolás!
A császármorzsa (Kaiserschmarrn) – vagy sváb kifejezéssel élve smarni – is innen származik, akárcsak az ebédre is fogyasztható rizskoch, vagyis rizsfelfújt. Tálalhatjuk lekvárral, vaníliasodóval vagy gyümölcsöntettel, amely készülhet szederből, málnából, áfonyából. Apfelstrudel, azaz almásrétes, ez is egy osztrák klasszikus! Az alma egyébként nagy kedvenc arrafelé, almás tortákat is gyakran sütnek. Karácsonyra kihagyhatatlan a német kelt tésztás, marcipános, mandulás, kandírozott gyümölcsös stollen, síeléshez, hütte-élményhez a gőzgombóc, Oktoberfest tájékán pedig mindenképpen süssünk sörperecet! A végére pedig egy igazi nyelvtörőt hagytunk, a német szilvás lepényt, azaz a Zwetschgendatschit.
Ejtsünk pár szót a fánkokról, ennek az édességnek szinte minden országban megvan a saját megfelelője. Ahogy nálunk nagy klasszikus a csörögefánk (hasonló alakú a horvátok fánkja is), úgy az osztrákok, németek szalagos fánkot, a franciák égetett tésztás eklert (gyümölcskrémmel, vaníliás tejszínhabbal vagy például kávékrémmel töltve), a spanyolok szintén égetett tésztából készített, mókás rudacska formájú, csokiba mártott churros fánkot szoktak sütni.
Folytassuk az utazásunkat mediterrán országokba!
Ha azt mondjuk, Olaszország, elsőre mindenkinek a tiramisu ugrik be. Készítjük klasszikus és formabontó verziókban, mondjuk citromosan vagy tortaként is tálalható. Az olaszok aprósütikben is verhetetlenek, az amarettinit és a cantuccinit nemcsak kávéba, hanem édes desszertborba is mártogathatjuk. És persze a főzött, tejszínes panna cottát (vagy egy vele készült süteményt) is feltétlenül kóstoljuk meg, ha Itáliában járunk. A spanyol churros fánkot már említettük, de érdemes a szomszédba is ellátogatnunk egy kis sütiért, a leveles tésztából készült vaníliás, krémes kosárkákért (pastel de nata).
Franciaországban a fánkok előtt együnk egy szelet quiche-t, ennek a sós lepénynek ma már számos verziója létezik, eredetileg sajttal, szalonnával készítették. És persze egy francia kávéházi délután sem lehet teljes az „ezer rétegű”, habkönnyű, leveles tésztából készült mille feuille nélkül. Gofrizni ugorjuk át Belgiumba! Ahogy Poirot, úgy a gofri is összefonódott a belgákkal, ehetjük tejszínhabbal és csokival, de az alaprecept akár porcukorral, lekvárral vagy párolt gyümölcsökkel is fogyasztható.
Merre menjünk még?
Fejezzük be utazásunkat brit nyelvterületen, és a tradicionális ötórai tea mellett kóstoljuk meg a trifle-t is! Ez egy klasszikus, rétegezett pohárdesszert, amelybe krémes és ropogós rétegek, gyümölcsök és alkohol is kerül. Persze a szabályok nincsenek kőbe vésve, engedjük csak el a fantáziánkat!
Ahány ország, annyi desszert… Sőt, annál jóval több, csak győzzünk válogatni az európai finomságok közül!
Kapcsolódó cikkek

Babapiskóta, a gyerekkori kedvenc
Babapiskótát könnyedén készíthetünk házilag, a roppanós sütit pedig nemcsak önmagában majszolhatjuk el, hanem számos süteményhez, desszerthez is felhasználhatjuk.


Gyors sütemények rohanó hétköznapokra
Visszarázódás a munka vagy a suli világába, ezernyi elintéznivaló – erről szól a szeptember. Pánikra azonban nincs ok, most is kerülhet friss süti az asztalra


Crème brûlée, a francia desszertcsoda
A francia elnevezés – jelentése: „égetett krém” – könnyű desszertet takar, lágy vaníliakrém roppanós karamellréteggel a tetején. Alaprecept és változatok következnek.


Így készíts kekszalapot sütés nélküli desszertekhez
Egész évben szeretjük, nyáron pedig egyenesen rajongunk azokért az édességekért, amelyekhez nem kell bekapcsolni a sütőt. Hagyományos tészta helyett jöhet a kekszalap!


Édesen vagy sósan sütöd a rétest?
Mi nem tudunk dönteni, hiszen mindkettő annyi lehetőséget rejt magában! Cikkünkben klasszikus réteseket és különlegességeket is mutatunk, így kedvedre bővítheted a repertoárod.


Nyári gyerekzsúrt szervezel? Ki ne hagyd ezeket a finomságokat!
Itt a szünidő, szervezzünk zsúrt, kerti partit a gyerekeknek! Mutatjuk a legkisebbek és a kicsit nagyobbak kedvenceit mókás sütiktől kezdve a sós rágcsákig.
