Desszertekben utazunk – világhírű édességek a Föld minden tájáról 1. rész – Európa

Dátum 2021. augusztus 27.

Kétrészes cikkünkben képzeletbeli, ízekben gazdag utazásra invitálunk benneteket. Először Európa tájait barangoljuk be, és felkutatjuk a kontinenshez köthető leghíresebb süteményeket.

Vajon mi kerül az asztalra Angliában, Portugáliában vagy osztrák szomszédainknál?

Nincs is jobb, mint elutazni az országhatáron túlra, és a sok-sok kulturális és szabadidős program mellett kipróbálni a helyi gasztronómiai különlegességeket. Persze akkor sem kell lemondani az újdonság varázsáról, ha épp nincs lehetőségünk autóba vagy repülőre pattanni, a helyi ízeket egy-egy szuper recept segítségével is felfedezhetjük.

Kezdjük az utazást a közelben, osztrák és német területen! Aki már járt tradicionális bécsi kávézóban, pontosan tudja, hogy a kávéhoz „muszáj” kikérni egy szelet csokis-baracklekváros Sacher-tortát.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
25 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
4 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

De itt még nem ér véget a felsorolás, hiszen a császármorzsa (Kaiserschmarrn) – vagy sváb kifejezéssel élve smarni – is innen származik, akárcsak az ebédre is fogyasztható rizskoch, vagyis rizsfelfújt. Tálalhatjuk lekvárral, vaníliasodóval vagy gyümölcsöntettel, amely készülhet szederből, málnából, áfonyából. Apfelstrudel, azaz almásrétes, ez is egy osztrák klasszikus! Az alma egyébként nagy kedvenc arrafelé, almás tortákat is gyakran sütnek. Karácsonyra kihagyhatatlan a német kelt tésztás, marcipános, mandulás, kandírozott gyümölcsös stollen, síeléshez, hütte-élményhez a gőzgombóc, Oktoberfest tájékán pedig mindenképpen süssünk sörperecet! A végére pedig egy igazi nyelvtörőt hagytunk, a német szilvás lepényt, azaz a Zwetschgendatschit.

Ejtsünk pár szót a fánkokról, ennek az édességnek szinte minden országban megvan a saját megfelelője. Ahogy nálunk nagy klasszikus a csörögefánk (hasonló alakú a horvátok fánkja is), úgy az osztrákok, németek szalagos fánkot, a franciák égetett tésztás eklert (gyümölcskrémmel, vaníliás krémmel vagy például kávékrémmel töltve), a spanyolok szintén égetett tésztából készített, mókás rudacska formájú, csokiba mártott churros fánkot szoktak sütni.

Szükséges idő 20-40 perc között
16 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
7 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Folytassuk az utazásunkat mediterrán országokba! Ha azt mondjuk, Olaszország, elsőre mindenkinek a tiramisu ugrik be. Készítjük klasszikus és formabontó verziókban, mondjuk citromosan vagy tortaként is tálalható. Az olaszok aprósütikben is verhetetlenek, az amarettinit és a cantuccinit nemcsak kávéba, hanem édes desszertborba is mártogathatjuk. És persze a főzött, tejszínes panna cottát (vagy egy vele készült süteményt) is feltétlenül kóstoljuk meg, ha Itáliában járunk. A spanyol churros fánkot már említettük, de érdemes a szomszédba is ellátogatnunk egy kis sütiért, a leveles tésztából készült vaníliás, krémes kosárkákért (pastel de nata). 

Franciaországban a fánkok előtt együnk egy szelet quiche-t, ennek a sós lepénynek ma már számos verziója létezik, eredetileg sajttal, szalonnával készítették. És persze egy francia kávéházi délután sem lehet teljes az „ezer rétegű”, habkönnyű, leveles tésztából készült mille feuille nélkül. Gofrizni ugorjuk át Belgiumba! Ahogy Poirot, úgy a gofri is összefonódott a belgákkal, ehetjük tejszínhabbal és csokival, de az alaprecept akár porcukorral, lekvárral vagy párolt gyümölcsökkel is fogyasztható.

Szükséges idő 40-60 perc között
14 Kedvelés
Nehézség Tapasztalatot kíván
Szükséges idő 20-40 perc között
15 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Merre menjünk még? Fejezzük be utazásunkat brit nyelvterületen, és a tradicionális ötórai tea mellett kóstoljuk meg a trifle-t is! Ez egy klasszikus, rétegezett pohárdesszert, amelybe krémes és ropogós rétegek, gyümölcsök és alkohol is kerül. Persze a szabályok nincsenek kőbe vésve, engedjük csak el a fantáziánkat!

Ahány ország, annyi desszert… Sőt, annál jóval több, csak győzzünk válogatni az európai finomságok közül!

Szükséges idő 40-60 perc között
5 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
8 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
2 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
6 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
13 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Csökkentett kalória
Szükséges idő 0-20 perc között
10 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
14 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2022-05-12
1 Kedvelés

Indítsd változatos zabkásákkal a reggeled!

Rengeteg érvet tudunk, hogy miért fogyassz reggelire zabkását. Változatos, tápláló, egészséges…és azt mondtuk már, hogy nagyon-nagyon finom?

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-05-09
1 Kedvelés

Tavaszi piknik? Készülj villámgyors sütikkel!

A Dr. Oetker sütemény alapporokkal még akkor sem kell lemondanod a frissen sült süti élményéről, ha váratlan piknik-meghívást kapsz a barátoktól.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-05-09
1 Kedvelés

Mentes desszertcsodák pudingból

Glutén- vagy laktózérzékenységgel élsz? Netán vegán étrendet követsz? Kevesebb cukrot fogyasztanál? A pudingos desszertekről neked sem kell lemondanod!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-04-27
1 Kedvelés

Szereted a perecet?

Vásárok, állatkerti és vidámparki látogatások „ikonikus” sós sütije a perec. Ha szeretnéd, kimozdulnod sem kell érte, hiszen otthon is könnyedén megsütheted.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-04-22
0 Kedvelés

Készíts változatos édességeket pudinggal!

A puding igazán sokoldalú: desszertes tálkából elkanalazgatva is sokak kedvenc édessége, de süteményekbe is tehetjük: akár a tésztába vagy a töltelékbe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-04-08
2 Kedvelés

Kelt tésztás sütemények a húsvéti asztalra

Húsvét kalács nélkül? Elképzelni sem tudjuk! Sőt más kelt tésztás, élesztővel, illetve kovásszal készült süteményeket is szívesen sütünk a locsolóknak, ugye?

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!