Így készíts kekszalapot sütés nélküli desszertekhez

Dátum 2023. július 19.

Egész évben szeretjük, nyáron pedig egyenesen rajongunk azokért az édességekért, amelyekhez nem kell bekapcsolni a sütőt. Hagyományos tészta helyett jöhet a kekszalap!

Kekszalap, a sokoldalú – mi mindenre használhatjuk?

A kekszalap pillanatok alatt megvan, onnantól pedig „miénk a világ”, hiszen számos sütés nélküli édesség kiindulópontjául szolgálhat. Mielőtt belecsapunk a részletekbe, nézzünk pár példát a felhasználására! Helyettesíthetünk vele hagyományos piskótát, kevert tésztát, azaz olyan alapokat, amelyekre krém kerül. Készülhet kekszalapból, kekszalappal torta, tekercs, szelet, őzgerincformában alagút, és akkor még nem is beszéltünk a változatos golyókról, apró falatkákról. Van, amikor magát a kekszet – feldolgozás nélkül, egészben hagyva vagy morzsásra törve – tesszük a desszertbe, de az is lehet, hogy a megmaradt piskóta alakul át további sütést nem igénylő édességgé. Ugye, mennyire sokoldalú?

Szükséges idő Több, mint 60 perc
29 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
30 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Így készítsünk kekszalapot

Kezdjük a lehető legegyszerűbb változattal! Finomra őrölünk egy adag babapiskótát, háztartási, vajas, mézes kekszet vagy zabkekszet (lehet ízesített, például kókuszos vagy kakaós is), majd összedolgozzuk olvasztott vajjal, margarinnal. Az így kapott „masszát” a kiválasztott formánk aljába nyomkodjuk szép egyenletesen, majd hűtőbe küldjük 15-20 percre, amíg a krémünk elkészül. A kekszes alapokra általában mascarponés, tejszínes, joghurtos, túrós, tejfölös krém kerül, és zselatint is teszünk bele, hogy a hűtőben szeletelhető állagúra szilárduljon. Ezek az alapok a keksz-zsiradék kettőssel is tökéletesek lesznek, de persze ízesíthetjük fahéjjal, vaníliával, vagy az őrölt keksz egy részét kiválthatjuk őrölt dióval, mogyoróval, mandulával.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
6 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
45 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Gyerekkorunk kedvence a kókusztekercs. Ehhez a finomra őrölt kekszet ízesítjük, majd annyi tejet adunk hozzá, hogy nyújtható állagú „tésztát” kapjunk. Ezen a kinyújtott alapon kenjünk el a krémet, majd feltekerjük és hűtőben pihentetjük. Hasonló elven működik a vajas-kekszes alagút is, annyi különbséggel, hogy az előkészített kekszmasszát tetszőleges formába (például őzgerincbe) nyomkodjuk, majd megtöltjük krémmel, és befedjük szintén „keksztésztával”. Egészben is hagyhatjuk a kekszet, csak tegyük le egymás mellé szép sorban és rétegezzük krémmel (gondoljunk csak bele, a babapiskótás tiramisu is pont ilyen), vagy ragasszuk össze krémmel. Babapiskótát akár dekorelemként is használhatunk, ha pedig kisebb-nagyobb morzsákra, darabokra törjük, már meg is kaptuk a ropogós réteget a pohárdesszertünkhöz. 

Szükséges idő Több, mint 60 perc
77 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
5 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Zabpehelytől a piskótáig

Azt már említettük, hogy a keksz egy részét kiválthatjuk finomra őrölt olajos magvakkal, de hasonlóan jó szolgálatot tehetnek a különféle ropogós müzlik, a puffasztott rizs, igazán különleges megoldásként a pattogatott kukorica vagy egészségtudatos desszerthez akár a zabpehely. Olvasztott csokit is adhatunk hozzájuk „ragasztóként”, így plusz íz is kerül a desszertünkbe.

Egyszer már bekapcsoltuk a sütőt, és maradt egy piskótalap, amit nem használtunk fel a szülinapi tortához? Még véletlenül se dobjuk ki! Az Egyesült Államokból hódító útjukra indult sütinyalókákhoz – és azok különféle verzióihoz – pont egy kis piskótára lesz szükségünk. Csak morzsoljuk és „ragasszuk” össze, például lekvárral, majd vonjuk be csokival – kívül roppanós, belül puha lesz a kész golyó. Ha nyalókát szeretnénk készíteni, szúrjuk a golyókat kis pálcikákra, gyerekzsúron tuti befutók lesznek! Amennyiben felnőtteknek szánjuk, nyugodtan adjunk a piskótához egy kis alkoholt.

Bárhogy is döntünk, egy biztos: ha van otthon némi keksz vagy maradék piskóta, elfelejthetjük a sütő bekapcsolását!

Csökkentett kalória
Szükséges idő 20-40 perc között
45 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
16 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
29 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
34 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
19 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
17 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-06-13
1 Kedvelés

Készítsünk mesés desszerteket a nyár gyümölcseivel!

A nyári gyümölcsök színeivel és ízeivel nem lehet betelni! Alkossunk belőlük könnyű, a nagy melegben is jóleső desszerteket, süteményeket, jeges finomságokat!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-05-03
0 Kedvelés

Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc

Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!