Így készíts kekszalapot sütés nélküli desszertekhez
2023. július 19.Egész évben szeretjük, nyáron pedig egyenesen rajongunk azokért az édességekért, amelyekhez nem kell bekapcsolni a sütőt. Hagyományos tészta helyett jöhet a kekszalap!
Kekszalap, a sokoldalú – mi mindenre használhatjuk?
A kekszalap pillanatok alatt megvan, onnantól pedig „miénk a világ”, hiszen számos sütés nélküli édesség kiindulópontjául szolgálhat. Mielőtt belecsapunk a részletekbe, nézzünk pár példát a felhasználására! Helyettesíthetünk vele hagyományos piskótát, kevert tésztát, azaz olyan alapokat, amelyekre krém kerül. Készülhet kekszalapból, kekszalappal torta, tekercs, szelet, őzgerincformában alagút, és akkor még nem is beszéltünk a változatos golyókról, apró falatkákról. Van, amikor magát a kekszet – feldolgozás nélkül, egészben hagyva vagy morzsásra törve – tesszük a desszertbe, de az is lehet, hogy a megmaradt piskóta alakul át további sütést nem igénylő édességgé. Ugye, mennyire sokoldalú?
Így készítsünk kekszalapot
Kezdjük a lehető legegyszerűbb változattal! Finomra őrölünk egy adag babapiskótát, háztartási, vajas, mézes kekszet vagy zabkekszet (lehet ízesített, például kókuszos vagy kakaós is), majd összedolgozzuk olvasztott vajjal, margarinnal. Az így kapott „masszát” a kiválasztott formánk aljába nyomkodjuk szép egyenletesen, majd hűtőbe küldjük 15-20 percre, amíg a krémünk elkészül. A kekszes alapokra általában mascarponés, tejszínes, joghurtos, túrós, tejfölös krém kerül, és zselatint is teszünk bele, hogy a hűtőben szeletelhető állagúra szilárduljon. Ezek az alapok a keksz-zsiradék kettőssel is tökéletesek lesznek, de persze ízesíthetjük fahéjjal, vaníliával, vagy az őrölt keksz egy részét kiválthatjuk őrölt dióval, mogyoróval, mandulával.
Gyerekkorunk kedvence a kókusztekercs. Ehhez a finomra őrölt kekszet ízesítjük, majd annyi tejet adunk hozzá, hogy nyújtható állagú „tésztát” kapjunk. Ezen a kinyújtott alapon kenjünk el a krémet, majd feltekerjük és hűtőben pihentetjük. Hasonló elven működik a vajas-kekszes alagút is, annyi különbséggel, hogy az előkészített kekszmasszát tetszőleges formába (például őzgerincbe) nyomkodjuk, majd megtöltjük krémmel, és befedjük szintén „keksztésztával”. Egészben is hagyhatjuk a kekszet, csak tegyük le egymás mellé szép sorban és rétegezzük krémmel (gondoljunk csak bele, a babapiskótás tiramisu is pont ilyen), vagy ragasszuk össze krémmel. Babapiskótát akár dekorelemként is használhatunk, ha pedig kisebb-nagyobb morzsákra, darabokra törjük, már meg is kaptuk a ropogós réteget a pohárdesszertünkhöz.
Zabpehelytől a piskótáig
Azt már említettük, hogy a keksz egy részét kiválthatjuk finomra őrölt olajos magvakkal, de hasonlóan jó szolgálatot tehetnek a különféle ropogós müzlik, a puffasztott rizs, igazán különleges megoldásként a pattogatott kukorica vagy egészségtudatos desszerthez akár a zabpehely. Olvasztott csokit is adhatunk hozzájuk „ragasztóként”, így plusz íz is kerül a desszertünkbe.
Egyszer már bekapcsoltuk a sütőt, és maradt egy piskótalap, amit nem használtunk fel a szülinapi tortához? Még véletlenül se dobjuk ki! Az Egyesült Államokból hódító útjukra indult sütinyalókákhoz – és azok különféle verzióihoz – pont egy kis piskótára lesz szükségünk. Csak morzsoljuk és „ragasszuk” össze, például lekvárral, majd vonjuk be csokival – kívül roppanós, belül puha lesz a kész golyó. Ha nyalókát szeretnénk készíteni, szúrjuk a golyókat kis pálcikákra, gyerekzsúron tuti befutók lesznek! Amennyiben felnőtteknek szánjuk, nyugodtan adjunk a piskótához egy kis alkoholt.
Bárhogy is döntünk, egy biztos: ha van otthon némi keksz vagy maradék piskóta, elfelejthetjük a sütő bekapcsolását!
Kapcsolódó cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Karácsony lemondások nélkül – mentes desszertcsodák
Kerülnéd a finomított cukrot karácsonykor is? Netán ételérzékenység miatt tiltólistás a glutén, laktóz, tejfehérje, tojás? Mindenre van megoldásunk!
Régi ízek, elfeledett édességek nyomában
Csapjuk fel a családi szakácskönyvet, és merüljünk el a már-már elfeledett finomságok olvasgatásában! Prósza, málé, lisztes sterc, kinek ismerősek ezek az ételnevek?
Sajttorta, az amerikai kedvenc
A sajttorta mára meghódította szinte az egész világot, méltán nevezhetjük az egyik legnépszerűbb sütifajtának. Létezik belőle sült és sütés nélküli verzió, íme a sajttorta egyszeregy!