Így készíts kekszalapot sütés nélküli desszertekhez
2023. július 19.Egész évben szeretjük, nyáron pedig egyenesen rajongunk azokért az édességekért, amelyekhez nem kell bekapcsolni a sütőt. Hagyományos tészta helyett jöhet a kekszalap!
Kekszalap, a sokoldalú – mi mindenre használhatjuk?
A kekszalap pillanatok alatt megvan, onnantól pedig „miénk a világ”, hiszen számos sütés nélküli édesség kiindulópontjául szolgálhat. Mielőtt belecsapunk a részletekbe, nézzünk pár példát a felhasználására! Helyettesíthetünk vele hagyományos piskótát, kevert tésztát, azaz olyan alapokat, amelyekre krém kerül. Készülhet kekszalapból, kekszalappal torta, tekercs, szelet, őzgerincformában alagút, és akkor még nem is beszéltünk a változatos golyókról, apró falatkákról. Van, amikor magát a kekszet – feldolgozás nélkül, egészben hagyva vagy morzsásra törve – tesszük a desszertbe, de az is lehet, hogy a megmaradt piskóta alakul át további sütést nem igénylő édességgé. Ugye, mennyire sokoldalú?
Így készítsünk kekszalapot
Kezdjük a lehető legegyszerűbb változattal! Finomra őrölünk egy adag babapiskótát, háztartási, vajas, mézes kekszet vagy zabkekszet (lehet ízesített, például kókuszos vagy kakaós is), majd összedolgozzuk olvasztott vajjal, margarinnal. Az így kapott „masszát” a kiválasztott formánk aljába nyomkodjuk szép egyenletesen, majd hűtőbe küldjük 15-20 percre, amíg a krémünk elkészül. A kekszes alapokra általában mascarponés, tejszínes, joghurtos, túrós, tejfölös krém kerül, és zselatint is teszünk bele, hogy a hűtőben szeletelhető állagúra szilárduljon. Ezek az alapok a keksz-zsiradék kettőssel is tökéletesek lesznek, de persze ízesíthetjük fahéjjal, vaníliával, vagy az őrölt keksz egy részét kiválthatjuk őrölt dióval, mogyoróval, mandulával.
Gyerekkorunk kedvence a kókusztekercs. Ehhez a finomra őrölt kekszet ízesítjük, majd annyi tejet adunk hozzá, hogy nyújtható állagú „tésztát” kapjunk. Ezen a kinyújtott alapon kenjünk el a krémet, majd feltekerjük és hűtőben pihentetjük. Hasonló elven működik a vajas-kekszes alagút is, annyi különbséggel, hogy az előkészített kekszmasszát tetszőleges formába (például őzgerincbe) nyomkodjuk, majd megtöltjük krémmel, és befedjük szintén „keksztésztával”. Egészben is hagyhatjuk a kekszet, csak tegyük le egymás mellé szép sorban és rétegezzük krémmel (gondoljunk csak bele, a babapiskótás tiramisu is pont ilyen), vagy ragasszuk össze krémmel. Babapiskótát akár dekorelemként is használhatunk, ha pedig kisebb-nagyobb morzsákra, darabokra törjük, már meg is kaptuk a ropogós réteget a pohárdesszertünkhöz.
Zabpehelytől a piskótáig
Azt már említettük, hogy a keksz egy részét kiválthatjuk finomra őrölt olajos magvakkal, de hasonlóan jó szolgálatot tehetnek a különféle ropogós müzlik, a puffasztott rizs, igazán különleges megoldásként a pattogatott kukorica vagy egészségtudatos desszerthez akár a zabpehely. Olvasztott csokit is adhatunk hozzájuk „ragasztóként”, így plusz íz is kerül a desszertünkbe.
Egyszer már bekapcsoltuk a sütőt, és maradt egy piskótalap, amit nem használtunk fel a szülinapi tortához? Még véletlenül se dobjuk ki! Az Egyesült Államokból hódító útjukra indult sütinyalókákhoz – és azok különféle verzióihoz – pont egy kis piskótára lesz szükségünk. Csak morzsoljuk és „ragasszuk” össze, például lekvárral, majd vonjuk be csokival – kívül roppanós, belül puha lesz a kész golyó. Ha nyalókát szeretnénk készíteni, szúrjuk a golyókat kis pálcikákra, gyerekzsúron tuti befutók lesznek! Amennyiben felnőtteknek szánjuk, nyugodtan adjunk a piskótához egy kis alkoholt.
Bárhogy is döntünk, egy biztos: ha van otthon némi keksz vagy maradék piskóta, elfelejthetjük a sütő bekapcsolását!
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.