Befőzés indul! Tartósítási kisokos

Dátum 2023. június 01.

Ki ne szeretné a tavasz és a nyár kincseit eltenni a téli időszakra? Készülhet lekvár, dzsem, savanyúság vagy szörp, tippjeink segítségével a befőzés gyerekjáték lesz.

Elengedhetetlen a gondos előkészület

Nem ördöngösség a befőzés, sőt klassz családi program kerekedhet belőle, ha közös „Szedd magad!gyümölcsbeszerzéssel vágunk bele. Legyen szó gyümölcsről vagy akár zöldségről, kiemelten fontos, hogy csak ép, egészséges, sérülésmentes alapanyagok kerülhetnek a befőzőedénybe. Minden hibás, esetleg rohadt részt távolítsunk el, az egész munkákat tönkreteheti! Ezután alaposan mossuk meg a nyersanyagot, ha szükséges, áztassuk. Gondosan járjunk el az üvegek előkészítésekor is: mosás, fertőtlenítés után fejtetőre állítva hagyjuk kiszáradni. A csavaros fedők szintén alapos tisztítást igényelnek. Se az üveget, se a fedőket ne törölgessük el, száraz konyharuhára helyezve hagyjuk ki- és megszáradni! Miután elkészült például a lekvárunk, és megtöltöttük, majd lezártuk üvegeinket, ne felejtsük el 5 percre fejtetőre állítani!

Lekvár és dzsem, az otthon ízei

Dzsemfix vagy befőzőcukor? Melyiket válasszuk? A Dr. Oetker Dzsemfixek segítségével gyerekjáték a befőzés, hiszen a bennük található természetes gyümölcspektin 3 percre csökkenti a főzés idejét, dunsztolásra pedig nem lesz szükség. A rövid főzéssel nemcsak időt spórolunk, hanem egészségünkért is teszünk: a gyümölcsök rostjai nem főnek szét, ezáltal értékes vitaminokban gazdagabb lesz a lekvárunk, dzsemünk. Többféle változatban beszerezhetjük, a 2:1, 3:1 és 4:1 azt jelöli, hogy adott mennyiségű gyümölcshöz mennyi cukrot kell adnunk, sőt kapható külön a sárgabarack tulajdonságainak figyelembevételével kifejlesztett termék is. Mind alkalmas lekvár és dzsem készítéséhez, előbbi esetén előkészítéskor az összes gyümölcsöt pépesítjük, dzsem esetén viszont egy részét darabokra vágva tesszük a főzőedénybe.

A Dr. Oetker Befőzőcukrok egy zacskóban tartalmazzák a zselírozó anyagot és a cukrot, és ugyancsak garantálják a feljebb említett rövid befőzési időt annak minden pozitív tulajdonságával együtt. Kaphatók 3:1 és 4:1 verzióban, illetve külön sárgabarackhoz. Azoknak is ajánljuk, akik kevesebb hagyományos cukorral főznének be, a fruktózzal és édesítőszerrel készült, valamint a sztíviás befőzőcukor tökéletes választás lesz számukra. Segítségükkel a hagyományos 1:1 gyümölcs és cukor arányú lekvárokhoz, dzsemekhez képest akár 40%-kal kevesebb kalóriatartalmú finomságok kerülhetnek az üvegekbe.

Végül jegyezzük meg, hogy pektin (maga a zselésítő anyag) külön is kapható a Dr. Oetker kínálatában, 1 tasak 2 kg gyümölcshöz elegendő, és a hozzáadott cukor mennyiségét mi szabályozhatjuk, továbbá a lekvárt akár tartósítószer nélkül is elkészíthetjük. A pektin, valamint a különféle dzsemfixek és befőzőcukrok szószok, pikáns csatnik készítéséhez is használhatók.

Szükséges idő 40-60 perc között
3 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
8 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Szörp, befőtt, savanyúság? Tegyük el!

Szalicil helyett használhatunk Dr. Oetker Tartósítószert, szörpökhöz, savanyúságokhoz és befőttekhez is tehetjük, segítségével elkerülhetjük a penészesedést és az erjedést. Az ízek kiemeléséhez és a nyersanyag eredeti színének megőrzéséhez vessük be a Dr. Oetker Citromsavat, ez egyébként édes lekvárok, dzsemek befőzésénél is jó szolgálatot tesz, hiszen elősegíti a szilárdulási folyamatot. Házi befőttekhez válasszunk Dr. Oetker Befőtt tartósítót, amellyel leegyszerűsödik a befőttkészítés: a tasak tartalma 4 kg gyümölcshöz elegendő, vízben, cukorral kell felforralunk, és már el is készült a felöntőlevünk.

Ahogy a lekvároknál, dzsemeknél, úgy a szörpöknél, befőtteknél, savanyúságoknál is érdemes szabadjára engedni a fantáziánkat: fűszerezzük, ízesítsük kedvünkre, hogy télen igazán egyedi üvegbe zárt finomságokat kaphassunk le a kamrapolcról.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
2 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
12 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
23 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
27 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
16 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
11 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2023-09-15
0 Kedvelés

Babapiskóta, a gyerekkori kedvenc

Babapiskótát könnyedén készíthetünk házilag, a roppanós sütit pedig nemcsak önmagában majszolhatjuk el, hanem számos süteményhez, desszerthez is felhasználhatjuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-09-05
0 Kedvelés

Gyors sütemények rohanó hétköznapokra

Visszarázódás a munka vagy a suli világába, ezernyi elintéznivaló – erről szól a szeptember. Pánikra azonban nincs ok, most is kerülhet friss süti az asztalra

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-20
0 Kedvelés

Crème brûlée, a francia desszertcsoda

A francia elnevezés – jelentése: „égetett krém” – könnyű desszertet takar, lágy vaníliakrém roppanós karamellréteggel a tetején. Alaprecept és változatok következnek.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-19
3 Kedvelés

Így készíts kekszalapot sütés nélküli desszertekhez

Egész évben szeretjük, nyáron pedig egyenesen rajongunk azokért az édességekért, amelyekhez nem kell bekapcsolni a sütőt. Hagyományos tészta helyett jöhet a kekszalap!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-19
0 Kedvelés

Édesen vagy sósan sütöd a rétest?

Mi nem tudunk dönteni, hiszen mindkettő annyi lehetőséget rejt magában! Cikkünkben klasszikus réteseket és különlegességeket is mutatunk, így kedvedre bővítheted a repertoárod.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-07
2 Kedvelés

Nyári gyerekzsúrt szervezel? Ki ne hagyd ezeket a finomságokat!

Itt a szünidő, szervezzünk zsúrt, kerti partit a gyerekeknek! Mutatjuk a legkisebbek és a kicsit nagyobbak kedvenceit mókás sütiktől kezdve a sós rágcsákig.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!