Befőzés indul! Tartósítási kisokos
2023. június 01.Ki ne szeretné a tavasz és a nyár kincseit eltenni a téli időszakra? Készülhet lekvár, dzsem, savanyúság vagy szörp, tippjeink segítségével a befőzés gyerekjáték lesz.
Elengedhetetlen a gondos előkészület
Nem ördöngösség a befőzés, sőt klassz családi program kerekedhet belőle, ha közös „Szedd magad!” gyümölcsbeszerzéssel vágunk bele. Legyen szó gyümölcsről vagy akár zöldségről, kiemelten fontos, hogy csak ép, egészséges, sérülésmentes alapanyagok kerülhetnek a befőzőedénybe. Minden hibás, esetleg rohadt részt távolítsunk el, az egész munkákat tönkreteheti! Ezután alaposan mossuk meg a nyersanyagot, ha szükséges, áztassuk. Gondosan járjunk el az üvegek előkészítésekor is: mosás, fertőtlenítés után fejtetőre állítva hagyjuk kiszáradni. A csavaros fedők szintén alapos tisztítást igényelnek. Se az üveget, se a fedőket ne törölgessük el, száraz konyharuhára helyezve hagyjuk ki- és megszáradni! Miután elkészült például a lekvárunk, és megtöltöttük, majd lezártuk üvegeinket, ne felejtsük el 5 percre fejtetőre állítani!
Lekvár és dzsem, az otthon ízei
Dzsemfix vagy befőzőcukor? Melyiket válasszuk? A Dr. Oetker Dzsemfixek segítségével gyerekjáték a befőzés, hiszen a bennük található természetes gyümölcspektin 3 percre csökkenti a főzés idejét, dunsztolásra pedig nem lesz szükség. A rövid főzéssel nemcsak időt spórolunk, hanem egészségünkért is teszünk: a gyümölcsök rostjai nem főnek szét, ezáltal értékes vitaminokban gazdagabb lesz a lekvárunk, dzsemünk. Többféle változatban beszerezhetjük, a 2:1, 3:1 és 4:1 azt jelöli, hogy adott mennyiségű gyümölcshöz mennyi cukrot kell adnunk, sőt kapható külön a sárgabarack tulajdonságainak figyelembevételével kifejlesztett termék is. Mind alkalmas lekvár és dzsem készítéséhez, előbbi esetén előkészítéskor az összes gyümölcsöt pépesítjük, dzsem esetén viszont egy részét darabokra vágva tesszük a főzőedénybe.
A Dr. Oetker Befőzőcukrok egy zacskóban tartalmazzák a zselírozó anyagot és a cukrot, és ugyancsak garantálják a feljebb említett rövid befőzési időt annak minden pozitív tulajdonságával együtt. Kaphatók 3:1 és 4:1 verzióban, illetve külön sárgabarackhoz. Azoknak is ajánljuk, akik kevesebb hagyományos cukorral főznének be, a fruktózzal és édesítőszerrel készült, valamint a sztíviás befőzőcukor tökéletes választás lesz számukra. Segítségükkel a hagyományos 1:1 gyümölcs és cukor arányú lekvárokhoz, dzsemekhez képest akár 40%-kal kevesebb kalóriatartalmú finomságok kerülhetnek az üvegekbe.
Végül jegyezzük meg, hogy pektin (maga a zselésítő anyag) külön is kapható a Dr. Oetker kínálatában, 1 tasak 2 kg gyümölcshöz elegendő, és a hozzáadott cukor mennyiségét mi szabályozhatjuk, továbbá a lekvárt akár tartósítószer nélkül is elkészíthetjük. A pektin, valamint a különféle dzsemfixek és befőzőcukrok szószok, pikáns csatnik készítéséhez is használhatók.
Szörp, befőtt, savanyúság? Tegyük el!
Szalicil helyett használhatunk Dr. Oetker Tartósítószert, szörpökhöz, savanyúságokhoz és befőttekhez is tehetjük, segítségével elkerülhetjük a penészesedést és az erjedést. Az ízek kiemeléséhez és a nyersanyag eredeti színének megőrzéséhez vessük be a Dr. Oetker Citromsavat, ez egyébként édes lekvárok, dzsemek befőzésénél is jó szolgálatot tesz, hiszen elősegíti a szilárdulási folyamatot. Házi befőttekhez válasszunk Dr. Oetker Befőtt tartósítót, amellyel leegyszerűsödik a befőttkészítés: a tasak tartalma 4 kg gyümölcshöz elegendő, vízben, cukorral kell felforralunk, és már el is készült a felöntőlevünk.
Ahogy a lekvároknál, dzsemeknél, úgy a szörpöknél, befőtteknél, savanyúságoknál is érdemes szabadjára engedni a fantáziánkat: fűszerezzük, ízesítsük kedvünkre, hogy télen igazán egyedi üvegbe zárt finomságokat kaphassunk le a kamrapolcról.
Kapcsolódó cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Karácsony lemondások nélkül – mentes desszertcsodák
Kerülnéd a finomított cukrot karácsonykor is? Netán ételérzékenység miatt tiltólistás a glutén, laktóz, tejfehérje, tojás? Mindenre van megoldásunk!
Régi ízek, elfeledett édességek nyomában
Csapjuk fel a családi szakácskönyvet, és merüljünk el a már-már elfeledett finomságok olvasgatásában! Prósza, málé, lisztes sterc, kinek ismerősek ezek az ételnevek?
Sajttorta, az amerikai kedvenc
A sajttorta mára meghódította szinte az egész világot, méltán nevezhetjük az egyik legnépszerűbb sütifajtának. Létezik belőle sült és sütés nélküli verzió, íme a sajttorta egyszeregy!