Befőzés indul! Tartósítási kisokos
Ki ne szeretné a tavasz és a nyár kincseit eltenni a téli időszakra? Készülhet lekvár, dzsem, savanyúság vagy szörp, tippjeink segítségével a befőzés gyerekjáték lesz.
Elengedhetetlen a gondos előkészület
Nem ördöngösség a befőzés, sőt klassz családi program kerekedhet belőle, ha közös „Szedd magad!” gyümölcsbeszerzéssel vágunk bele. Legyen szó gyümölcsről vagy akár zöldségről, kiemelten fontos, hogy csak ép, egészséges, sérülésmentes alapanyagok kerülhetnek a befőzőedénybe. Minden hibás, esetleg rohadt részt távolítsunk el, az egész munkákat tönkreteheti! Ezután alaposan mossuk meg a nyersanyagot, ha szükséges, áztassuk. Gondosan járjunk el az üvegek előkészítésekor is: mosás, fertőtlenítés után fejtetőre állítva hagyjuk kiszáradni. A csavaros fedők szintén alapos tisztítást igényelnek. Se az üveget, se a fedőket ne törölgessük el, száraz konyharuhára helyezve hagyjuk ki- és megszáradni! Miután elkészült például a lekvárunk, és megtöltöttük, majd lezártuk üvegeinket, ne felejtsük el 5 percre fejtetőre állítani!
Lekvár és dzsem, az otthon ízei
Dzsemfix vagy befőzőcukor? Melyiket válasszuk? A Dr. Oetker Dzsemfixek segítségével gyerekjáték a befőzés, hiszen a bennük található természetes gyümölcspektin 3 percre csökkenti a főzés idejét, dunsztolásra pedig nem lesz szükség. A rövid főzéssel nemcsak időt spórolunk, hanem egészségünkért is teszünk: a gyümölcsök rostjai nem főnek szét, ezáltal értékes vitaminokban gazdagabb lesz a lekvárunk, dzsemünk. Többféle változatban beszerezhetjük, a 2:1, 3:1 és 4:1 azt jelöli, hogy adott mennyiségű gyümölcshöz mennyi cukrot kell adnunk, sőt kapható külön a sárgabarack tulajdonságainak figyelembevételével kifejlesztett termék is. Mind alkalmas lekvár és dzsem készítéséhez, előbbi esetén előkészítéskor az összes gyümölcsöt pépesítjük, dzsem esetén viszont egy részét darabokra vágva tesszük a főzőedénybe.
A Dr. Oetker Befőzőcukrok egy zacskóban tartalmazzák a zselírozó anyagot és a cukrot, és ugyancsak garantálják a feljebb említett rövid befőzési időt annak minden pozitív tulajdonságával együtt. Kaphatók 3:1 és 4:1 verzióban, illetve külön sárgabarackhoz. Azoknak is ajánljuk, akik kevesebb hagyományos cukorral főznének be, a fruktózzal és édesítőszerrel készült, valamint a sztíviás befőzőcukor tökéletes választás lesz számukra. Segítségükkel a hagyományos 1:1 gyümölcs és cukor arányú lekvárokhoz, dzsemekhez képest akár 40%-kal kevesebb kalóriatartalmú finomságok kerülhetnek az üvegekbe.
Végül jegyezzük meg, hogy pektin (maga a zselésítő anyag) külön is kapható a Dr. Oetker kínálatában, 1 tasak 2 kg gyümölcshöz elegendő, és a hozzáadott cukor mennyiségét mi szabályozhatjuk, továbbá a lekvárt akár tartósítószer nélkül is elkészíthetjük. A pektin, valamint a különféle dzsemfixek és befőzőcukrok szószok, pikáns csatnik készítéséhez is használhatók.
Szörp, befőtt, savanyúság? Tegyük el!
Szalicil helyett használhatunk Dr. Oetker Tartósítószert, szörpökhöz, savanyúságokhoz és befőttekhez is tehetjük, segítségével elkerülhetjük a penészesedést és az erjedést. Az ízek kiemeléséhez és a nyersanyag eredeti színének megőrzéséhez vessük be a Dr. Oetker Citromsavat, ez egyébként édes lekvárok, dzsemek befőzésénél is jó szolgálatot tesz, hiszen elősegíti a szilárdulási folyamatot. Házi befőttekhez válasszunk Dr. Oetker Befőtt tartósítót, amellyel leegyszerűsödik a befőttkészítés: a tasak tartalma 4 kg gyümölcshöz elegendő, vízben, cukorral kell felforralunk, és már el is készült a felöntőlevünk.
Ahogy a lekvároknál, dzsemeknél, úgy a szörpöknél, befőtteknél, savanyúságoknál is érdemes szabadjára engedni a fantáziánkat: fűszerezzük, ízesítsük kedvünkre, hogy télen igazán egyedi üvegbe zárt finomságokat kaphassunk le a kamrapolcról.
Kapcsolódó cikkek

Babapiskóta, a gyerekkori kedvenc
Babapiskótát könnyedén készíthetünk házilag, a roppanós sütit pedig nemcsak önmagában majszolhatjuk el, hanem számos süteményhez, desszerthez is felhasználhatjuk.


Gyors sütemények rohanó hétköznapokra
Visszarázódás a munka vagy a suli világába, ezernyi elintéznivaló – erről szól a szeptember. Pánikra azonban nincs ok, most is kerülhet friss süti az asztalra


Crème brûlée, a francia desszertcsoda
A francia elnevezés – jelentése: „égetett krém” – könnyű desszertet takar, lágy vaníliakrém roppanós karamellréteggel a tetején. Alaprecept és változatok következnek.


Így készíts kekszalapot sütés nélküli desszertekhez
Egész évben szeretjük, nyáron pedig egyenesen rajongunk azokért az édességekért, amelyekhez nem kell bekapcsolni a sütőt. Hagyományos tészta helyett jöhet a kekszalap!


Édesen vagy sósan sütöd a rétest?
Mi nem tudunk dönteni, hiszen mindkettő annyi lehetőséget rejt magában! Cikkünkben klasszikus réteseket és különlegességeket is mutatunk, így kedvedre bővítheted a repertoárod.


Nyári gyerekzsúrt szervezel? Ki ne hagyd ezeket a finomságokat!
Itt a szünidő, szervezzünk zsúrt, kerti partit a gyerekeknek! Mutatjuk a legkisebbek és a kicsit nagyobbak kedvenceit mókás sütiktől kezdve a sós rágcsákig.
