Bejgli, stollen, guba – így lesznek tökéletesek a karácsonyi sütik

Dátum 2021. december 14.

Nincs karácsony sütemény(ek) nélkül, legtöbben ilyenkor az otthoni sütés mellett teszik le a voksukat. Nem csoda, a kinti hideg idő ellensúlyozására jó érzés bekapcsolni a sütőt, a lakásban szálló csodás illatok pedig igazán ünnepivé teszik a készülődést.

Tervezzük meg az ünnepi készülődést!

Persze karácsonykor mindenki próbál kitenni magáért, és tökéletes süteményekkel várni a családot, barátokat. Hogy minden jól sikerüljön, jöjjön néhány gyakorlati tipp!

Szánjunk időt a bevásárlásra! Az utolsó pillanatos beszerzések gyakran megbosszulják magukat: avas a mák, rossz ízű a dió, és már nincs lehetőség újat venni. Tervezzük meg, hogy mit sütnénk, és vegyük meg a nagy roham előtt a nem romlandó alapanyagokat!

Sütési „menetrendet” is érdemes összeállítani: kezdjük a munkát azokkal a süteményekkel, amelyek sokáig elállnak, a linzereket, a hókiflit vagy más kekszet, aprósütiket egyáltalán nem kell az utolsó percre hagynunk. Tároljuk hűvös, száraz helyen, légmentesen záródó fémdobozokban.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
28 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
12 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Nézzünk még pár trükköt, praktikát!

Apropó, idő! Az időzítés más sütemények, desszertek esetén is fontos. A mákos guba szikkadt kifliből készül, a tiramisunak pedig kell egy éjszaka a hűtőszekrényben, hogy tökéletesen összeérjenek az ízei. Hagyjunk időt a kelt tésztáknak is, várjuk meg, amíg a bedagasztott tészta szépen megnövekszik a tálban, különben búcsút inthetünk a könnyű, légies, puha állagnak.

A stollenről, illetve bármilyen más püspök- vagy gyümölcskenyérről elmondható: attól igazán finom, ha sok-sok aszalvány és/vagy olajos mag kerül bele. Az aszalványokat felhasználás előtt érdemes beáztatni legalább 15-20 percre, lehet csak forró vízbe vagy forró víz és rum(aroma) keverékébe. Egy kevés liszt sem árt, ha összekeverjük vele a leszűrt aszalványokat, magvakat, nem fognak lesüllyedni a tészta aljára. A sütés vége felé mindenképpen végezzünk tűpróbát, így megbizonyosodhatunk arról, hogy a tészta közepe is átsült-e.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
28 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
14 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Fogadjunk meg pár alapvető tanácsot!

Kirepedt? Túl kevés benne a töltelék? Általában ezek a fő problémák a bejglinél. Bár kerül a tésztájába élesztő, keleszteni nem szükséges, elegendő a begyúrt tésztát 30 percet hűvös helyen pihentetni. A bejgli egyik sarokpontja az arány: ha lemérjük az egy rúdra jutó tészta súlyát, annak körülbelül egyeznie kell az elkészített töltelék súlyával. Várjuk meg, amíg a töltelék teljesen kihűl, csak ezután oszlassuk el a kinyújtott tésztán. A feltekerés ne legyen túl szoros! És mitől lesz márványos a teteje? Először tojássárgájával kenjük le, majd hűvös helyen hagyjuk rászáradni. Ezután jöhet a tojásfehérjés kenés, amit ismét hagyjunk egy órát száradni. Ne felejtsük megszurkálni a rudakat sütés előtt! Ez biztosítja, hogy sülés közben a gőz távozni tudjon, így nem reped majd szét a bejgli. A hurkapálcát vagy hústűt szúrjuk le egészen a tészta aljáig!

Szükséges idő Több, mint 60 perc
28 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
14 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Ejtsünk szót a linzerekről, omlós tésztákról is!

Az alap linzerrecept aránya 3:2:1, azaz 3 rész liszt aránylik 2 rész zsiradékhoz és 1 rész cukorhoz. Az alaptésztához adhatunk még tojássárgáját, kevés tejfölt vagy jéghideg vizet, ezek segítenek a tészta összeállításában. Fontos, hogy hideg alapanyagokkal és gyorsan dolgozzunk! Ha kézzel gyúrjuk össze a tésztát, tegyük azt minél gyorsabb mozdulatokkal, hogy a kézmelegtől ne olvadjon meg a zsiradék. Ezután frissentartó fóliába csomagolva mehet is 30-60 percre a hűtőbe. Nyújtáskor figyeljünk a vastagságra! Ha „lyukas” közepű linzereket készítünk, a „lyukat” érdemes már a sütőpapírral bélelt tepsiben kiszaggatni, hogy áthelyezéskor ne deformálódjon az alakzat. A kész linzereket csak akkor mártsuk csokiba vagy ragasszuk össze lekvárral, ha teljesen kihűltek.

Szükséges idő 20-40 perc között
26 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
12 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Karácsonykor ne sajnáljuk az időt a dekorálásra sem!

A legegyszerűbb süti is rögtön ünnepivé válik, ha karácsonyi motívumokkal, színekkel díszítjük.

Nincs más hátra, mint kiválogatni a kedvenc receptjeinket, és indulhat is a karácsonyi sütögetés! 

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
12 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
23 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
27 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
16 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
11 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2023-09-15
0 Kedvelés

Babapiskóta, a gyerekkori kedvenc

Babapiskótát könnyedén készíthetünk házilag, a roppanós sütit pedig nemcsak önmagában majszolhatjuk el, hanem számos süteményhez, desszerthez is felhasználhatjuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-09-05
0 Kedvelés

Gyors sütemények rohanó hétköznapokra

Visszarázódás a munka vagy a suli világába, ezernyi elintéznivaló – erről szól a szeptember. Pánikra azonban nincs ok, most is kerülhet friss süti az asztalra

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-20
0 Kedvelés

Crème brûlée, a francia desszertcsoda

A francia elnevezés – jelentése: „égetett krém” – könnyű desszertet takar, lágy vaníliakrém roppanós karamellréteggel a tetején. Alaprecept és változatok következnek.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-19
3 Kedvelés

Így készíts kekszalapot sütés nélküli desszertekhez

Egész évben szeretjük, nyáron pedig egyenesen rajongunk azokért az édességekért, amelyekhez nem kell bekapcsolni a sütőt. Hagyományos tészta helyett jöhet a kekszalap!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-19
0 Kedvelés

Édesen vagy sósan sütöd a rétest?

Mi nem tudunk dönteni, hiszen mindkettő annyi lehetőséget rejt magában! Cikkünkben klasszikus réteseket és különlegességeket is mutatunk, így kedvedre bővítheted a repertoárod.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-07
2 Kedvelés

Nyári gyerekzsúrt szervezel? Ki ne hagyd ezeket a finomságokat!

Itt a szünidő, szervezzünk zsúrt, kerti partit a gyerekeknek! Mutatjuk a legkisebbek és a kicsit nagyobbak kedvenceit mókás sütiktől kezdve a sós rágcsákig.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!