Bejgli, stollen, guba – így lesznek tökéletesek a karácsonyi sütik

Dátum 2021. december 14.

Nincs karácsony sütemény(ek) nélkül, legtöbben ilyenkor az otthoni sütés mellett teszik le a voksukat. Nem csoda, a kinti hideg idő ellensúlyozására jó érzés bekapcsolni a sütőt, a lakásban szálló csodás illatok pedig igazán ünnepivé teszik a készülődést.

Tervezzük meg az ünnepi készülődést!

Persze karácsonykor mindenki próbál kitenni magáért, és tökéletes süteményekkel várni a családot, barátokat. Hogy minden jól sikerüljön, jöjjön néhány gyakorlati tipp!

Szánjunk időt a bevásárlásra! Az utolsó pillanatos beszerzések gyakran megbosszulják magukat: avas a mák, rossz ízű a dió, és már nincs lehetőség újat venni. Tervezzük meg, hogy mit sütnénk, és vegyük meg a nagy roham előtt a nem romlandó alapanyagokat!

Sütési „menetrendet” is érdemes összeállítani: kezdjük a munkát azokkal a süteményekkel, amelyek sokáig elállnak, a linzereket, a hókiflit vagy más kekszet, aprósütiket egyáltalán nem kell az utolsó percre hagynunk. Tároljuk hűvös, száraz helyen, légmentesen záródó fémdobozokban.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
25 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
10 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Nézzünk még pár trükköt, praktikát!

Apropó, idő! Az időzítés más sütemények, desszertek esetén is fontos. A mákos guba szikkadt kifliből készül, a tiramisunak pedig kell egy éjszaka a hűtőszekrényben, hogy tökéletesen összeérjenek az ízei. Hagyjunk időt a kelt tésztáknak is, várjuk meg, amíg a bedagasztott tészta szépen megnövekszik a tálban, különben búcsút inthetünk a könnyű, légies, puha állagnak.

A stollenről, illetve bármilyen más püspök- vagy gyümölcskenyérről elmondható: attól igazán finom, ha sok-sok aszalvány és/vagy olajos mag kerül bele. Az aszalványokat felhasználás előtt érdemes beáztatni legalább 15-20 percre, lehet csak forró vízbe vagy forró víz és rum(aroma) keverékébe. Egy kevés liszt sem árt, ha összekeverjük vele a leszűrt aszalványokat, magvakat, nem fognak lesüllyedni a tészta aljára. A sütés vége felé mindenképpen végezzünk tűpróbát, így megbizonyosodhatunk arról, hogy a tészta közepe is átsült-e.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
26 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
12 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Fogadjunk meg pár alapvető tanácsot!

Kirepedt? Túl kevés benne a töltelék? Általában ezek a fő problémák a bejglinél. Bár kerül a tésztájába élesztő, keleszteni nem szükséges, elegendő a begyúrt tésztát 30 percet hűvös helyen pihentetni. A bejgli egyik sarokpontja az arány: ha lemérjük az egy rúdra jutó tészta súlyát, annak körülbelül egyeznie kell az elkészített töltelék súlyával. Várjuk meg, amíg a töltelék teljesen kihűl, csak ezután oszlassuk el a kinyújtott tésztán. A feltekerés ne legyen túl szoros! És mitől lesz márványos a teteje? Először tojássárgájával kenjük le, majd hűvös helyen hagyjuk rászáradni. Ezután jöhet a tojásfehérjés kenés, amit ismét hagyjunk egy órát száradni. Ne felejtsük megszurkálni a rudakat sütés előtt! Ez biztosítja, hogy sülés közben a gőz távozni tudjon, így nem reped majd szét a bejgli. A hurkapálcát vagy hústűt szúrjuk le egészen a tészta aljáig!

Szükséges idő Több, mint 60 perc
23 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
11 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Ejtsünk szót a linzerekről, omlós tésztákról is!

Az alap linzerrecept aránya 3:2:1, azaz 3 rész liszt aránylik 2 rész zsiradékhoz és 1 rész cukorhoz. Az alaptésztához adhatunk még tojássárgáját, kevés tejfölt vagy jéghideg vizet, ezek segítenek a tészta összeállításában. Fontos, hogy hideg alapanyagokkal és gyorsan dolgozzunk! Ha kézzel gyúrjuk össze a tésztát, tegyük azt minél gyorsabb mozdulatokkal, hogy a kézmelegtől ne olvadjon meg a zsiradék. Ezután frissentartó fóliába csomagolva mehet is 30-60 percre a hűtőbe. Nyújtáskor figyeljünk a vastagságra! Ha „lyukas” közepű linzereket készítünk, a „lyukat” érdemes már a sütőpapírral bélelt tepsiben kiszaggatni, hogy áthelyezéskor ne deformálódjon az alakzat. A kész linzereket csak akkor mártsuk csokiba vagy ragasszuk össze lekvárral, ha teljesen kihűltek.

Szükséges idő 20-40 perc között
23 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
10 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Karácsonykor ne sajnáljuk az időt a dekorálásra sem!

A legegyszerűbb süti is rögtön ünnepivé válik, ha karácsonyi motívumokkal, színekkel díszítjük.

Nincs más hátra, mint kiválogatni a kedvenc receptjeinket, és indulhat is a karácsonyi sütögetés! 

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
8 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
18 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
19 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
13 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
8 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2023-03-22
0 Kedvelés

Bemutatkozik a Cuisine VEGA, a vegán főzőtejszín alternatíva

Tejmentesen étkezel? Esetleg vegán módon táplálkozol? A selymes főzőtejszín nyújtotta élményről így sem kell lemondanod, erre kínál megoldást a Dr. Oetker új terméke, a Cuisine VEGA.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-03-20
0 Kedvelés

Variációk tiramisura

Az olasz eredetű édesség megunhatatlan! Akár a klasszikus recept alapján készítjük, akár „csavarunk” egyet rajta, a krémes-babapiskótás desszert sikere garantált!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-02-06
1 Kedvelés

Túl a fánkon – édes ötletek farsangra

Amióta világ a világ, a farsang egyet jelent a fánkkal. A klasszikus szalagos, csöröge vagy túrófánk mellé viszont még sok mással is készülhetünk a buliba kicsik és nagyok örömére.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-01-31
2 Kedvelés

Töltsük fel a vitaminraktárainkat!

A tél vége felé hatalmas szükségünk van egy kis vitaminpótlásra. Válogassunk szezonális alapanyagokból, és süssünk tápanyagokban gazdag finomságokat!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-12-16
0 Kedvelés

Pitesütésre fel! Változatos formák, izgalmas töltelékek

A pite sosem unalmas! Készíthetjük nagyra és falatnyira, a tetejét kedvünkre dekorálhat-juk. Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy mennyi töltelék variáció létezik!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-12-15
0 Kedvelés

Brownie-tól a mézeskalácsig: süss és díszíts kreatívan karácsonyra!

Legyen az idei karácsony igazán kreatív! Engedd szabadon a fantáziád, és készíts finom, ötletes sütiket a családdal vagy a barátokkal, ebben segítenek a Dr. Oetker ünnepi termé-kei.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!