Bejgli, stollen, guba – így lesznek tökéletesek a karácsonyi sütik
Nincs karácsony sütemény(ek) nélkül, legtöbben ilyenkor az otthoni sütés mellett teszik le a voksukat. Nem csoda, a kinti hideg idő ellensúlyozására jó érzés bekapcsolni a sütőt, a lakásban szálló csodás illatok pedig igazán ünnepivé teszik a készülődést.
Tervezzük meg az ünnepi készülődést!
Persze karácsonykor mindenki próbál kitenni magáért, és tökéletes süteményekkel várni a családot, barátokat. Hogy minden jól sikerüljön, jöjjön néhány gyakorlati tipp!
Szánjunk időt a bevásárlásra! Az utolsó pillanatos beszerzések gyakran megbosszulják magukat: avas a mák, rossz ízű a dió, és már nincs lehetőség újat venni. Tervezzük meg, hogy mit sütnénk, és vegyük meg a nagy roham előtt a nem romlandó alapanyagokat!
Sütési „menetrendet” is érdemes összeállítani: kezdjük a munkát azokkal a süteményekkel, amelyek sokáig elállnak, a linzereket, a hókiflit vagy más kekszet, aprósütiket egyáltalán nem kell az utolsó percre hagynunk. Tároljuk hűvös, száraz helyen, légmentesen záródó fémdobozokban.
Nézzünk még pár trükköt, praktikát!
Apropó, idő! Az időzítés más sütemények, desszertek esetén is fontos. A mákos guba szikkadt kifliből készül, a tiramisunak pedig kell egy éjszaka a hűtőszekrényben, hogy tökéletesen összeérjenek az ízei. Hagyjunk időt a kelt tésztáknak is, várjuk meg, amíg a bedagasztott tészta szépen megnövekszik a tálban, különben búcsút inthetünk a könnyű, légies, puha állagnak.
A stollenről, illetve bármilyen más püspök- vagy gyümölcskenyérről elmondható: attól igazán finom, ha sok-sok aszalvány és/vagy olajos mag kerül bele. Az aszalványokat felhasználás előtt érdemes beáztatni legalább 15-20 percre, lehet csak forró vízbe vagy forró víz és rum(aroma) keverékébe. Egy kevés liszt sem árt, ha összekeverjük vele a leszűrt aszalványokat, magvakat, nem fognak lesüllyedni a tészta aljára. A sütés vége felé mindenképpen végezzünk tűpróbát, így megbizonyosodhatunk arról, hogy a tészta közepe is átsült-e.
Fogadjunk meg pár alapvető tanácsot!
Kirepedt? Túl kevés benne a töltelék? Általában ezek a fő problémák a bejglinél. Bár kerül a tésztájába élesztő, keleszteni nem szükséges, elegendő a begyúrt tésztát 30 percet hűvös helyen pihentetni. A bejgli egyik sarokpontja az arány: ha lemérjük az egy rúdra jutó tészta súlyát, annak körülbelül egyeznie kell az elkészített töltelék súlyával. Várjuk meg, amíg a töltelék teljesen kihűl, csak ezután oszlassuk el a kinyújtott tésztán. A feltekerés ne legyen túl szoros! És mitől lesz márványos a teteje? Először tojássárgájával kenjük le, majd hűvös helyen hagyjuk rászáradni. Ezután jöhet a tojásfehérjés kenés, amit ismét hagyjunk egy órát száradni. Ne felejtsük megszurkálni a rudakat sütés előtt! Ez biztosítja, hogy sülés közben a gőz távozni tudjon, így nem reped majd szét a bejgli. A hurkapálcát vagy hústűt szúrjuk le egészen a tészta aljáig!
Ejtsünk szót a linzerekről, omlós tésztákról is!
Az alap linzerrecept aránya 3:2:1, azaz 3 rész liszt aránylik 2 rész zsiradékhoz és 1 rész cukorhoz. Az alaptésztához adhatunk még tojássárgáját, kevés tejfölt vagy jéghideg vizet, ezek segítenek a tészta összeállításában. Fontos, hogy hideg alapanyagokkal és gyorsan dolgozzunk! Ha kézzel gyúrjuk össze a tésztát, tegyük azt minél gyorsabb mozdulatokkal, hogy a kézmelegtől ne olvadjon meg a zsiradék. Ezután frissentartó fóliába csomagolva mehet is 30-60 percre a hűtőbe. Nyújtáskor figyeljünk a vastagságra! Ha „lyukas” közepű linzereket készítünk, a „lyukat” érdemes már a sütőpapírral bélelt tepsiben kiszaggatni, hogy áthelyezéskor ne deformálódjon az alakzat. A kész linzereket csak akkor mártsuk csokiba vagy ragasszuk össze lekvárral, ha teljesen kihűltek.
Karácsonykor ne sajnáljuk az időt a dekorálásra sem!
A legegyszerűbb süti is rögtön ünnepivé válik, ha karácsonyi motívumokkal, színekkel díszítjük.
Nincs más hátra, mint kiválogatni a kedvenc receptjeinket, és indulhat is a karácsonyi sütögetés!
Kapcsolódó cikkek

Bemutatkozik a Cuisine VEGA, a vegán főzőtejszín alternatíva
Tejmentesen étkezel? Esetleg vegán módon táplálkozol? A selymes főzőtejszín nyújtotta élményről így sem kell lemondanod, erre kínál megoldást a Dr. Oetker új terméke, a Cuisine VEGA.


Variációk tiramisura
Az olasz eredetű édesség megunhatatlan! Akár a klasszikus recept alapján készítjük, akár „csavarunk” egyet rajta, a krémes-babapiskótás desszert sikere garantált!


Túl a fánkon – édes ötletek farsangra
Amióta világ a világ, a farsang egyet jelent a fánkkal. A klasszikus szalagos, csöröge vagy túrófánk mellé viszont még sok mással is készülhetünk a buliba kicsik és nagyok örömére.


Töltsük fel a vitaminraktárainkat!
A tél vége felé hatalmas szükségünk van egy kis vitaminpótlásra. Válogassunk szezonális alapanyagokból, és süssünk tápanyagokban gazdag finomságokat!


Pitesütésre fel! Változatos formák, izgalmas töltelékek
A pite sosem unalmas! Készíthetjük nagyra és falatnyira, a tetejét kedvünkre dekorálhat-juk. Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy mennyi töltelék variáció létezik!


Brownie-tól a mézeskalácsig: süss és díszíts kreatívan karácsonyra!
Legyen az idei karácsony igazán kreatív! Engedd szabadon a fantáziád, és készíts finom, ötletes sütiket a családdal vagy a barátokkal, ebben segítenek a Dr. Oetker ünnepi termé-kei.
