Legyen az idei Valentin-nap igazán egészséges!
2022. február 11.Szeretteinknek mindenből a legjobbat szeretnénk adni, és persze nemcsak Valentin-napon, hanem egész évben. Az egészséges szokások nyugodtan megférnek a különleges, gyertyafényes vacsorával és a desszertekkel, a menü tervezgetéséhez jöjjenek az ötleteink!
Ünnepi reggeli, vagy uszonna is készülhet
Mielőtt rátérünk a vacsorára, gondoljuk végig: nem férne bele kivételesen a hétfőnkbe egy ünnepi reggeli? Mi február 14-én a szokásos sajtos kifli helyett vegán amerikai palacsintára vagy vegán gyümölcsös zabkására szavazunk! Ha pedig a sós ízek a nyerők napindítónak, dobjuk fel szárított paradicsomos házi kencével a szendvicsünket! Vagy mégis túlságosan sietősre sikerült a hét első reggele? Akkor a gyertyafényes vacsora előtt iktassunk be egy kis uzsonnát! Mintha csak Angliában lennénk és „ötórai teáznánk”, hiszen ma igazán megérdemeljük! Vegyük sorra, milyen is egy egészséges uzsonna! Tápláló, de nem telít el túlságosan, épp kitart vacsoráig. Lehet gyümölccsel és zabpehellyel sütött muffin vagy növényi hozzávalókból álló vegán kosárkák. Mindhez jól fog esni egy csésze különlegesebb tea vagy kávé – a jeles nap alkalmából egy kis csavarral, például fahéjjal ízesítve. De sós falatkákat is ehetünk. Ha már úgyis megemlítettük az ötórai tea szokását, a britek híres uborkás szendvicsét is az asztalra varázsolhatjuk, készítsük zablisztes vagy rozsos, kovászos kenyérből!
Elérkeztünk a nap fénypontjához, az ünnepi vacsorához
Receptjeinkben egy közös: mind könnyű, egészségtudatos finomságok, amelyekkel megkoronázhatjuk a Valentin-napunkat.
A sós fogásokba építsünk bele minél több zöldséget! Igaz, hogy február közepén nem tobzódunk a friss zöldségekben, de ettől még egyáltalán nem lehetetlen küldetés jókat főzni a most is kaphatóakból. Szezonja van a krémleveseknek! Készíthetjük brokkoliból, póréhagymából, kelbimbóból vagy édesburgonyából, főzőtejszín helyett Creme VEGA-val krémesítve. Ha krémlevest főzünk, a tetejére szórt ropogós feltétekről se feledkezzünk meg! Választhatunk teljes kiőrlésű, pirított kenyérkockákat, pirított olajos magvakat vagy sült tofut. Leves helyett helyes kínálótálat is összeállíthatunk apró, előételként fogyasztható falatokból. Tehetünk rá teljes kiőrlésű lepénykéket, zöldségnyársakat vagy zöldségsnacket különböző mártogatósokkal, ez utóbbiak alapja lehet Creme VEGA, kikeverhetjük érett avokádóból, vagy lehet paradicsomos-paprikás.
És milyen legyen a főétel?
Ha mindenképpen klasszikus ételre szavazunk, próbáljuk reform módon elkészíteni! Például az osztrák sajtos nokedli is lehet sokkal kímélőbb fogás, ha vegán verzióban kerül az asztalra. De választhatunk zöldségcurryt, tésztát pesztóval, süthetünk serpenyős zöldségeket, tortillalapokból tekerhetünk „csupa zöldség” wrapot, főzhetünk krémes rizottót tetszőleges feltétekkel (gombával, pirított cukkinivel), összeállíthatunk egy burgonyasalátát vagy süthetünk omlós lazacot tésztabundában.
Tegyük fel az i-re a pontot, azaz jöjjön a 3 fogásos menünk záróakkordja, a desszert. Mi lenne, ha elkészítenénk a kedvenc sütinket pohárdesszert formájában? Ezek a poharakba rétegezett finomságok megidézik az eredeti sütik ízvilágát, krémesek és nagyon könnyűek. Kókuszgolyó vagy gesztenyés álom? Vagy inkább Madártej? Süthetünk vegán cupcake-et – a muffin igazán ünnepi lesz, ha krémes tetőt és gyümölcsdíszítést kap, vagy teljes kiőrlésű lisztből, cukorcsökkentett kakaós csigát.
Apropó, alternatív lisztek!
Ajánljuk a zabpehelylisztet, szuper választás sütéshez. Kevert süti, vékony, hajtható-tekerhető palacsinta vagy akár aprósütemény is készíthető belőle. Ha pedig Valentin-nap, nem hagyhatjuk ki a magától értetődőt: a zabpehelylisztes linzertésztát szúrjuk ki szívecske formájú szaggatókkal!
Az idei Valentin-nap legyen egészséges és finom! Csak egy kis odafigyelés kell hozzá, no meg sok-sok jó recept!
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.