Édesen vagy sósan sütöd a rétest?
Mi nem tudunk dönteni, hiszen mindkettő annyi lehetőséget rejt magában! Cikkünkben klasszikus réteseket és különlegességeket is mutatunk, így kedvedre bővítheted a repertoárod.
Rétes, te édes!
Ha azt mondjuk, rétes édes töltelékkel, melyik íz ugrik be elsőre? Valamelyik gyümölcsös verzió? Vagy a nagyiféle tökös-mákos? A túrós? Netán a pudingos? Se szeri, se száma a jobbnál jobb töltelékeknek! Ha gyümölcsre esik a választásunk, készíthetjük almával vagy körtével, fűszerezzük bátran vaníliával, fahéjjal, szegfűszeggel! Nyáron remek választás a cseresznye, a meggy és az őszibarack, de tegyük hozzá, ezek a töltelékek mirelit gyümölcsből vagy befőttből is elkészíthetőek. Ha lédús gyümölcsöt használunk, különösen ügyeljünk arra, hogy a réteslap és a töltelék közé kerüljön egy kis nedvszívó hozzávaló, ami lehet zsemlemorzsa, búzadara vagy őrölt dió, mogyoró, mandula.
A túrós tölteléket ízesíthetjük frissítő citromhéjjal, adhatunk hozzá mazsolát, vagy akár gyümölcsökkel, áfonyával, sárgabarackkal is felturbózhatjuk. A főzött pudingos tölteléknek szintén jól áll egy kis gyümölcs, például meggy, ribizli vagy barack. Ha rétesbe szánjuk a pudingot, főzzük a megszokottnál sűrűbbre, kevesebb tej felhasználásával! Hasonló főzött töltelék a grízes, ehhez is keverhetünk gyümölcsöket, például ribizlit, szedret, áfonyát.
Hústól a sajtig – töltsünk sós tölteléket a réteslapokba!
Akár ebédre is tálalhatjuk a sós rétest egy tartalmas leves után, második fogásként. Lássuk, milyen hozzávalók közül válogathatunk! A jó öreg túrós rétes sósan is elkészíthető, a tölteléket dúsíthatjuk juhtúróval, feta sajttal, spenóttal, ízesíthetjük kaporral. Aztán kerülhet a rétesbe főtt burgonyás töltelék akár hallal vagy sonkával keverve, sűrű darált húsos ragu, pikáns tofu, csirke- vagy pulykamell sütve főtt zöldségekkel, de akár csirkemáj is. Mi magyarok imádjuk a káposztás ételeket, próbáljuk ki párolt lila káposztával (akár almával keverve), fehérboros párolt káposztával vagy savanyított káposztával megtöltve a rétesünket! Adhatunk a sós töltelékhez főtt rizst, burgonyát, de elvihetjük akár „szendvics” irányba is, azaz tölthetjük sonkával, kolbásszal, sajttal, mintha csak a kedvenc szendvicsfeltétünket álmodnánk rétesbe. Ahogy az édes rétes is mennyei vaníliasodóval vagy gyümölcsmártással, úgy a sós rétesnek sem árt egy kis öntet, ami lehet tejszínes mártás vagy egyszerű fokhagymás tejföl. És még egy tipp: próbáljuk ki a sós rétest olajban kisütve!
Édes és sós rétesek – egy kicsit másképp
Kezdjük rögtön egy „kakukktojással”! Itthon népszerű és kedvelt sütemény a kígyórétes, amit leggyakrabban túróval, meggyel vagy szilvával készítünk. Bár rétes névre hallgat, mégsem réteslapokból, hanem élesztős, gyúrt tésztából készül. Ezen a ponton érdemes azt is hozzátenni, hogy leveles tészta felhasználásával is gyakran sütünk rétest. De itt még közel sincs vége! Számos olyan süteményt ismerünk, amely ugyan hagyományos réteslapok felhasználásával készül, mégsem a megszokott rúd formát hozza. Ilyen a török eredetű diós vagy pisztáciás, szirupos baklava és a mutatós, szintén török burek (börek). Ez utóbbinál a réteslapokba tekert tölteléket spirális formában (csiga alakban) helyezzük el egy kerek sütőtálban, majd szeletekre vágva tálaljuk. És milyen a töltelék? Lehet túrós-feta sajtos, darált húsos, krumplis, azaz leginkább sós. Ugyancsak réteslap felhasználásával készül a vargabéles vagy a szlovén prekmurska gibanica, amiből igazán nem spórolják ki a négyféle – túrós, diós, mákos és almás – tölteléket.
A formázás terén engedjük el bátran a fantáziánkat! Készíthetünk apró rétesszivarokat, háromszög alakú rétestáskákat, sőt a muffinsütő mélyedéseit is kibélelhetjük réteslapokkal, így apró, tölthető kosárkákat kapunk. Végül jöjjön egy extra tipp: a réteslapokba csomagolhatunk is, például lazacot. A roppanós „kéreg” különlegessé varázsolja a halat, ünnepi ételként is megállja a helyét. Ha tetszik az ötlet, próbáljuk ki a rétestésztában sült camembert sajtot, ez sem fog csalódást okozni.
Gyümölcsöket (alma, körte, cseresznye, meggy, őszibarack), túrót citromhéjjal és mazsolával, főzött pudingot vagy grízes tölteléket. Gyümölcsös réteseknél tegyél nedvszívó anyagot (zsemlemorzsa, búzadara, őrölt dió) a lap és töltelék közé.
Töltsd túróval és feta sajttal, főtt burgonyával, darált húsos raguval, párolt káposztával vagy akár sonkával és sajttal. Ebédre is tálalhatod második fogásként, tejszínes mártással vagy fokhagymás tejföllel.
Népszerű magyar sütemény, amit túróval, meggyel vagy szilvával töltenek. Bár rétes névre hallgat, nem réteslapból, hanem élesztős, gyúrt tésztából készül. Jellegzetes spirális formája miatt kapta a nevét.
Apró rétesszivarokat, háromszög alakú rétestáskákat, vagy muffinsütő mélyedéseit kibélelheted réteslappal kosárkákhoz. Csomagolhatsz bele lazacot vagy camembert sajtot is különleges ételekhez.
A baklava török eredetű, diós vagy pisztáciás, szirupos sütemény.
A burek réteslapokba tekert tölteléket spirális formában helyezik el, lehet túrós-feta sajtos, darált húsos vagy krumplis.
Főzd a pudingot a megszokottnál sűrűbbre, kevesebb tej felhasználásával. Adhatsz hozzá gyümölcsöt, például meggyet, ribizlit vagy barackot. A grízes töltelékhez is keverhetők gyümölcsök.
Párolt lila káposztával (akár almával keverve), fehérboros párolt káposztával vagy savanyított káposztával. A káposztás ételek nagyon népszerűek magyaroknál, és rétesben is finomak.
Mindkettő réteslapból készül, de nem hagyományos rúd formában. A prekmurska gibanica szlovén sütemény négyféle töltelékkel: túrós, diós, mákos és almás. Rétegesen építik fel őket.
Kipróbálhatod olajban kisütve is! Ez különleges állagot ad a rétesnek. Tálald tejszínes mártással vagy egyszerű fokhagymás tejföllel a legjobb ízélményért.
Különösen ügyelj arra, hogy a réteslap és a töltelék közé kerüljön nedvszívó hozzávaló: zsemlemorzsa, búzadara vagy őrölt dió, mogyoró, mandula. Ez megakadályozza, hogy a réteslap elázzon.
Kapcsolódó cikkek

Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.


Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.


Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.


Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.


Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.


Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
