Édesen vagy sósan sütöd a rétest?

Dátum 2023. július 19.

Mi nem tudunk dönteni, hiszen mindkettő annyi lehetőséget rejt magában! Cikkünkben klasszikus réteseket és különlegességeket is mutatunk, így kedvedre bővítheted a repertoárod.

Rétes, te édes!

Ha azt mondjuk, rétes édes töltelékkel, melyik íz ugrik be elsőre? Valamelyik gyümölcsös verzió? Vagy a nagyiféle tökös-mákos? A túrós? Netán a pudingos? Se szeri, se száma a jobbnál jobb töltelékeknek! Ha gyümölcsre esik a választásunk, készíthetjük almával vagy körtével, fűszerezzük bátran vaníliával, fahéjjal, szegfűszeggel! Nyáron remek választás a cseresznye, a meggy és az őszibarack, de tegyük hozzá, ezek a töltelékek mirelit gyümölcsből vagy befőttből is elkészíthetőek. Ha lédús gyümölcsöt használunk, különösen ügyeljünk arra, hogy a réteslap és a töltelék közé kerüljön egy kis nedvszívó hozzávaló, ami lehet zsemlemorzsa, búzadara vagy őrölt dió, mogyoró, mandula. A túrós tölteléket ízesíthetjük frissítő citromhéjjal, adhatunk hozzá mazsolát, vagy akár gyümölcsökkel, áfonyával, sárgabarackkal is felturbózhatjuk. A főzött pudingos tölteléknek szintén jól áll egy kis gyümölcs, például meggy, ribizli vagy barack. Ha rétesbe szánjuk a pudingot, főzzük a megszokottnál sűrűbbre, kevesebb tej felhasználásával! Hasonló főzött töltelék a grízes, ehhez is keverhetünk gyümölcsöket, például ribizlit, szedret, áfonyát.

Szükséges idő 40-60 perc között
4 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
14 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Hústól a sajtig – töltsünk sós tölteléket a réteslapokba!

Akár ebédre is tálalhatjuk a sós rétest egy tartalmas leves után, második fogásként. Lássuk, milyen hozzávalók közül válogathatunk! A jó öreg túrós rétes sósan is elkészíthető, a tölteléket dúsíthatjuk juhtúróval, feta sajttal, spenóttal, ízesíthetjük kaporral. Aztán kerülhet a rétesbe főtt burgonyás töltelék akár hallal vagy sonkával keverve, sűrű darált húsos ragu, pikáns tofu, csirke- vagy pulykamell sütve főtt zöldségekkel, de akár csirkemáj is. Mi magyarok imádjuk a káposztás ételeket, próbáljuk ki párolt lila káposztával (akár almával keverve), fehérboros párolt káposztával vagy savanyított káposztával megtöltve a rétesünket! Adhatunk a sós töltelékhez főtt rizst, burgonyát, de elvihetjük akár „szendvics” irányba is, azaz tölthetjük sonkával, kolbásszal, sajttal, mintha csak a kedvenc szendvicsfeltétünket álmodnánk rétesbe. Ahogy az édes rétes is mennyei vaníliasodóval vagy gyümölcsmártással, úgy a sós rétesnek sem árt egy kis öntet, ami lehet tejszínes mártás vagy egyszerű fokhagymás tejföl. És még egy tipp: próbáljuk ki a sós rétest olajban kisütve!

Szükséges idő 40-60 perc között
12 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
8 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Édes és sós rétesek – egy kicsit másképp

Kezdjük rögtön egy „kakukktojással”! Itthon népszerű és kedvelt sütemény a kígyórétes, amit leggyakrabban túróval, meggyel vagy szilvával készítünk. Bár rétes névre hallgat, mégsem réteslapokból, hanem élesztős, gyúrt tésztából készül. Ezen a ponton érdemes azt is hozzátenni, hogy leveles tészta felhasználásával is gyakran sütünk rétest. De itt még közel sincs vége! Számos olyan süteményt ismerünk, amely ugyan hagyományos réteslapok felhasználásával készül, mégsem a megszokott rúd formát hozza. Ilyen a török eredetű diós vagy pisztáciás, szirupos baklava és a mutatós, szintén török burek (börek). Ez utóbbinál a réteslapokba tekert tölteléket spirális formában (csiga alakban) helyezzük el egy kerek sütőtálban, majd szeletekre vágva tálaljuk. És milyen a töltelék? Lehet túrós-feta sajtos, darált húsos, krumplis, azaz leginkább sós. Ugyancsak réteslap felhasználásával készül a vargabéles vagy a szlovén prekmurska gibanica, amiből igazán nem spórolják ki a négyféle – túrós, diós, mákos és almás – tölteléket.

A formázás terén engedjük el bátran a fantáziánkat! Készíthetünk apró rétesszivarokat, háromszög alakú rétestáskákat, sőt a muffinsütő mélyedéseit is kibélelhetjük réteslapokkal, így apró, tölthető kosárkákat kapunk. Végül jöjjön egy extra tipp: a réteslapokba csomagolhatunk is, például lazacot. A roppanós „kéreg” különlegessé varázsolja a halat, ünnepi ételként is megállja a helyét. Ha tetszik az ötlet, próbáljuk ki a rétestésztában sült camembert sajtot, ez sem fog csalódást okozni.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
4 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
21 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
12 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
23 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
27 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
16 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
11 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2023-09-15
0 Kedvelés

Babapiskóta, a gyerekkori kedvenc

Babapiskótát könnyedén készíthetünk házilag, a roppanós sütit pedig nemcsak önmagában majszolhatjuk el, hanem számos süteményhez, desszerthez is felhasználhatjuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-09-05
0 Kedvelés

Gyors sütemények rohanó hétköznapokra

Visszarázódás a munka vagy a suli világába, ezernyi elintéznivaló – erről szól a szeptember. Pánikra azonban nincs ok, most is kerülhet friss süti az asztalra

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-20
0 Kedvelés

Crème brûlée, a francia desszertcsoda

A francia elnevezés – jelentése: „égetett krém” – könnyű desszertet takar, lágy vaníliakrém roppanós karamellréteggel a tetején. Alaprecept és változatok következnek.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-19
3 Kedvelés

Így készíts kekszalapot sütés nélküli desszertekhez

Egész évben szeretjük, nyáron pedig egyenesen rajongunk azokért az édességekért, amelyekhez nem kell bekapcsolni a sütőt. Hagyományos tészta helyett jöhet a kekszalap!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-19
0 Kedvelés

Édesen vagy sósan sütöd a rétest?

Mi nem tudunk dönteni, hiszen mindkettő annyi lehetőséget rejt magában! Cikkünkben klasszikus réteseket és különlegességeket is mutatunk, így kedvedre bővítheted a repertoárod.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-07
2 Kedvelés

Nyári gyerekzsúrt szervezel? Ki ne hagyd ezeket a finomságokat!

Itt a szünidő, szervezzünk zsúrt, kerti partit a gyerekeknek! Mutatjuk a legkisebbek és a kicsit nagyobbak kedvenceit mókás sütiktől kezdve a sós rágcsákig.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!