Édesen vagy sósan sütöd a rétest?

Dátum 2023. július 19.

Mi nem tudunk dönteni, hiszen mindkettő annyi lehetőséget rejt magában! Cikkünkben klasszikus réteseket és különlegességeket is mutatunk, így kedvedre bővítheted a repertoárod.

Rétes, te édes!

Ha azt mondjuk, rétes édes töltelékkel, melyik íz ugrik be elsőre? Valamelyik gyümölcsös verzió? Vagy a nagyiféle tökös-mákos? A túrós? Netán a pudingos? Se szeri, se száma a jobbnál jobb töltelékeknek! Ha gyümölcsre esik a választásunk, készíthetjük almával vagy körtével, fűszerezzük bátran vaníliával, fahéjjal, szegfűszeggel! Nyáron remek választás a cseresznye, a meggy és az őszibarack, de tegyük hozzá, ezek a töltelékek mirelit gyümölcsből vagy befőttből is elkészíthetőek. Ha lédús gyümölcsöt használunk, különösen ügyeljünk arra, hogy a réteslap és a töltelék közé kerüljön egy kis nedvszívó hozzávaló, ami lehet zsemlemorzsa, búzadara vagy őrölt dió, mogyoró, mandula. A túrós tölteléket ízesíthetjük frissítő citromhéjjal, adhatunk hozzá mazsolát, vagy akár gyümölcsökkel, áfonyával, sárgabarackkal is felturbózhatjuk. A főzött pudingos tölteléknek szintén jól áll egy kis gyümölcs, például meggy, ribizli vagy barack. Ha rétesbe szánjuk a pudingot, főzzük a megszokottnál sűrűbbre, kevesebb tej felhasználásával! Hasonló főzött töltelék a grízes, ehhez is keverhetünk gyümölcsöket, például ribizlit, szedret, áfonyát.

Szükséges idő 40-60 perc között
15 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Hústól a sajtig – töltsünk sós tölteléket a réteslapokba!

Akár ebédre is tálalhatjuk a sós rétest egy tartalmas leves után, második fogásként. Lássuk, milyen hozzávalók közül válogathatunk! A jó öreg túrós rétes sósan is elkészíthető, a tölteléket dúsíthatjuk juhtúróval, feta sajttal, spenóttal, ízesíthetjük kaporral. Aztán kerülhet a rétesbe főtt burgonyás töltelék akár hallal vagy sonkával keverve, sűrű darált húsos ragu, pikáns tofu, csirke- vagy pulykamell sütve főtt zöldségekkel, de akár csirkemáj is. Mi magyarok imádjuk a káposztás ételeket, próbáljuk ki párolt lila káposztával (akár almával keverve), fehérboros párolt káposztával vagy savanyított káposztával megtöltve a rétesünket! Adhatunk a sós töltelékhez főtt rizst, burgonyát, de elvihetjük akár „szendvics” irányba is, azaz tölthetjük sonkával, kolbásszal, sajttal, mintha csak a kedvenc szendvicsfeltétünket álmodnánk rétesbe. Ahogy az édes rétes is mennyei vaníliasodóval vagy gyümölcsmártással, úgy a sós rétesnek sem árt egy kis öntet, ami lehet tejszínes mártás vagy egyszerű fokhagymás tejföl. És még egy tipp: próbáljuk ki a sós rétest olajban kisütve!

Szükséges idő 40-60 perc között
12 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
8 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Édes és sós rétesek – egy kicsit másképp

Kezdjük rögtön egy „kakukktojással”! Itthon népszerű és kedvelt sütemény a kígyórétes, amit leggyakrabban túróval, meggyel vagy szilvával készítünk. Bár rétes névre hallgat, mégsem réteslapokból, hanem élesztős, gyúrt tésztából készül. Ezen a ponton érdemes azt is hozzátenni, hogy leveles tészta felhasználásával is gyakran sütünk rétest. De itt még közel sincs vége! Számos olyan süteményt ismerünk, amely ugyan hagyományos réteslapok felhasználásával készül, mégsem a megszokott rúd formát hozza. Ilyen a török eredetű diós vagy pisztáciás, szirupos baklava és a mutatós, szintén török burek (börek). Ez utóbbinál a réteslapokba tekert tölteléket spirális formában (csiga alakban) helyezzük el egy kerek sütőtálban, majd szeletekre vágva tálaljuk. És milyen a töltelék? Lehet túrós-feta sajtos, darált húsos, krumplis, azaz leginkább sós. Ugyancsak réteslap felhasználásával készül a vargabéles vagy a szlovén prekmurska gibanica, amiből igazán nem spórolják ki a négyféle – túrós, diós, mákos és almás – tölteléket.

A formázás terén engedjük el bátran a fantáziánkat! Készíthetünk apró rétesszivarokat, háromszög alakú rétestáskákat, sőt a muffinsütő mélyedéseit is kibélelhetjük réteslapokkal, így apró, tölthető kosárkákat kapunk. Végül jöjjön egy extra tipp: a réteslapokba csomagolhatunk is, például lazacot. A roppanós „kéreg” különlegessé varázsolja a halat, ünnepi ételként is megállja a helyét. Ha tetszik az ötlet, próbáljuk ki a rétestésztában sült camembert sajtot, ez sem fog csalódást okozni.

Szükséges idő 40-60 perc között
2 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
24 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
30 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
39 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
20 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-02
0 Kedvelés

Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében

Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-08-06
0 Kedvelés

Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására

Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!