Szószok, csatnik, mártogatósok – velük teljes az étel

Dátum 2022. június 09.

Bár kiegészítőként tartjuk számon, egy mártogatós vagy szósz szerepe közel sem elhanyagolható, hiszen még finomabbá varázsolják a feltálalt ételt, desszertet.

Szükséges idő 0-20 perc között
15 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 0-20 perc között
7 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Mártogassunk!

Ha barátokat várunk estére vagy a családdal tervezünk közös filmnézést, valami ropogtatnivaló jól fog esni. Például zöldséghasáb – répa, kígyóuborka, angol zeller –, házi pita kenyér, chips vagy más finomság, amit a legjobban szeretünk. Egy közös bennük: mártogatni, tunkolni mindet nagyon jól lehet, így érdemes pár tálka különböző ízvilágú dippel is készülni. A mártogatósok lehetnek főtt tojásosak, tejtermék-alapúak, túrósak, tejfölösek, joghurtosak, felturbózhatjuk sajttal, vörös- és fokhagymával, zöldfűszerekkel, spenóttal, aszalt paradicsommal. Ha vegán alternatívát keresünk, tejföl helyett válasszunk Creme VEGA-t! 

Szükséges idő 0-20 perc között
10 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 0-20 perc között
22 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

A másik kedvenc irány a paradicsomos ízvilág, az édes paradicsomot elvihetjük csilivel csípős irányba, vagy vehetjük olaszosra is bazsalikommal, oregánóval, kakukkfűvel. Akár még házi ketchupöt is főzhetünk! Ha pedig kész a ketchup, BBQ mártogatóst, szószt is összedobhatunk a felhasználásával. Aki az extra krémességre és a friss, mexikói ízekre szavaz, feltétlenül próbálja ki a guacamolét, azaz az avokádókrémet! Végül említsünk meg még egy alaptípust, a hüvelyesekből készített kencéket. Legismertebb a hummusz, amely főtt csicseriborsóból készül olívaolajjal, tahinivel (szezámpaszta) és fűszerekkel. De hasonlóan felhasználhatunk főtt vörösbabot vagy sárgaborsót is ezekhez a krémekhez.

Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 0-20 perc között
13 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Főételek mellé is tálaljunk belőlük!

Akár húsos, akár vegetáriánus ebédre, vacsorára szavazunk, egy jó mártás vagy chutney (vagy magyarosan csatni) jó szolgálatot fog tenni. Csatnik rengeteg különböző alapanyagból készülhetnek, közös jellemzőjük, hogy egyszerre édeskések és pikánsak, savanykásak és fűszeresek, gyakori összetevőjük az ecet, a hagyma és a csili. Az egyik legismertebb a mangós, de lehet például sárgabarackos is. Tálalhatjuk húsok vagy grill zöldségek mellé. A savanykás, (bogyós) gyümölcsös verziókat pedig nemcsak húsokhoz, hanem sajtokhoz is ajánljuk. Lehet, hogy elsőre eszünkbe sem jut, de a pestókat (vagy pesztókat) is nyugodtan ide sorolhatjuk. A legismertebb genovai (bazsalikom-alapú fenyőmaggal, olívaolajjal, fokhagymával) mellett akár avokádóból is készíthetünk krémes pesztót, amit már csak főtt tésztával kell összeforgatnunk a gyors ebédhez. A pesztók távoli rokona az argentin chimichurri, amely sok-sok petrezselyemből készül.

Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 0-20 perc között
2 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Édes öntetek desszertekhez

Ha azt mondjuk, desszertöntet, valószínűleg mindenki egyből rávágja: vaníliasodó! Töretlen népszerűsége nem véletlen, mennyei aranygaluskához, palacsintához, túrógombóchoz. Hasonlóan változatosan felhasználható a csokoládészósz is, amit akár narancshéjjal vagy rummal is megbolondíthatunk. A csoki szinte mindennel jól párosítható gesztenyétől a vaníliáig, mogyorótól a tejszínig. A másik örök sztár a gyümölcsszósz. A csatnikkal ellentétben ezek édesen, cukorral vagy más édesítőszerrel, fahéjjal, vaníliával, szegfűszeggel készülnek. Állhatnak vegyes gyümölcsökből, népszerű a meggy, az alma, a szilva és az eper is. Végül említsünk meg egy különleges, kenhető állagú desszertkrémet is, ez a lemon curd, vagyis az angol citromkrém. Friss, citromos ízvilágú, felhasználhatjuk pohárkrémekhez, de akár linzerbe is tölthetjük a megszokott lekvár helyett.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
22 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 0-20 perc között
14 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
30 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
39 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
20 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
19 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-02
0 Kedvelés

Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében

Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-08-06
0 Kedvelés

Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására

Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!