Szószok, csatnik, mártogatósok – velük teljes az étel

Dátum 2022. június 09.

Bár kiegészítőként tartjuk számon, egy mártogatós vagy szósz szerepe közel sem elhanyagolható, hiszen még finomabbá varázsolják a feltálalt ételt, desszertet.

Szükséges idő 0-20 perc között
15 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 0-20 perc között
8 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Mártogassunk!

Ha barátokat várunk estére vagy a családdal tervezünk közös filmnézést, valami ropogtatnivaló jól fog esni. Például zöldséghasáb – répa, kígyóuborka, angol zeller –, házi pita kenyér, chips vagy más finomság, amit a legjobban szeretünk. Egy közös bennük: mártogatni, tunkolni mindet nagyon jól lehet, így érdemes pár tálka különböző ízvilágú dippel is készülni. A mártogatósok lehetnek főtt tojásosak, tejtermék-alapúak, túrósak, tejfölösek, joghurtosak, felturbózhatjuk sajttal, vörös- és fokhagymával, zöldfűszerekkel, spenóttal, aszalt paradicsommal. Ha vegán alternatívát keresünk, tejföl helyett válasszunk Creme VEGA-t! A másik kedvenc irány a paradicsomos ízvilág, az édes paradicsomot elvihetjük csilivel csípős irányba, vagy vehetjük olaszosra is bazsalikommal, oregánóval, kakukkfűvel. Akár még házi ketchupöt is főzhetünk! Ha pedig kész a ketchup, BBQ mártogatóst, szószt is összedobhatunk a felhasználásával. Aki az extra krémességre és a friss, mexikói ízekre szavaz, feltétlenül próbálja ki a guacamolét, azaz az avokádókrémet! Végül említsünk meg még egy alaptípust, a hüvelyesekből készített kencéket. Legismertebb a hummusz, amely főtt csicseriborsóból készül olívaolajjal, tahinivel (szezámpaszta) és fűszerekkel. De hasonlóan felhasználhatunk főtt vörösbabot vagy sárgaborsót is ezekhez a krémekhez.

Szükséges idő 0-20 perc között
2 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 0-20 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Főételek mellé is tálaljunk belőlük!

Akár húsos, akár vegetáriánus ebédre, vacsorára szavazunk, egy jó mártás vagy chutney (vagy magyarosan csatni) jó szolgálatot fog tenni. Csatnik rengeteg különböző alapanyagból készülhetnek, közös jellemzőjük, hogy egyszerre édeskések és pikánsak, savanykásak és fűszeresek, gyakori összetevőjük az ecet, a hagyma és a csili. Az egyik legismertebb a mangós, de lehet például sárgabarackos is. Tálalhatjuk húsok vagy grill zöldségek mellé. A savanykás, (bogyós) gyümölcsös verziókat pedig nemcsak húsokhoz, hanem sajtokhoz is ajánljuk. Lehet, hogy elsőre eszünkbe sem jut, de a pestókat (vagy pesztókat) is nyugodtan ide sorolhatjuk. A legismertebb genovai (bazsalikom-alapú fenyőmaggal, olívaolajjal, fokhagymával) mellett akár avokádóból is készíthetünk krémes pesztót, amit már csak főtt tésztával kell összeforgatnunk a gyors ebédhez. A pesztók távoli rokona az argentin chimichurri, amely sok-sok petrezselyemből készül.

Édes öntetek desszertekhez

Ha azt mondjuk, desszertöntet, valószínűleg mindenki egyből rávágja: vaníliasodó! Töretlen népszerűsége nem véletlen, mennyei aranygaluskához, palacsintához, túrógombóchoz. Hasonlóan változatosan felhasználható a csokoládészósz is, amit akár narancshéjjal vagy rummal is megbolondíthatunk. A csoki szinte mindennel jól párosítható gesztenyétől a vaníliáig, mogyorótól a tejszínig. A másik örök sztár a gyümölcsszósz. A csatnikkal ellentétben ezek édesen, cukorral vagy más édesítőszerrel, fahéjjal, vaníliával, szegfűszeggel készülnek. Állhatnak vegyes gyümölcsökből, népszerű a meggy, az alma, a szilva és az eper is. Végül említsünk meg egy különleges, kenhető állagú desszertkrémet is, ez a lemon curd, vagyis az angol citromkrém. Friss, citromos ízvilágú, felhasználhatjuk pohárkrémekhez, de akár linzerbe is tölthetjük a megszokott lekvár helyett.

Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 0-20 perc között
13 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
12 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
23 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
27 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
16 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
11 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2023-09-15
0 Kedvelés

Babapiskóta, a gyerekkori kedvenc

Babapiskótát könnyedén készíthetünk házilag, a roppanós sütit pedig nemcsak önmagában majszolhatjuk el, hanem számos süteményhez, desszerthez is felhasználhatjuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-09-05
0 Kedvelés

Gyors sütemények rohanó hétköznapokra

Visszarázódás a munka vagy a suli világába, ezernyi elintéznivaló – erről szól a szeptember. Pánikra azonban nincs ok, most is kerülhet friss süti az asztalra

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-20
0 Kedvelés

Crème brûlée, a francia desszertcsoda

A francia elnevezés – jelentése: „égetett krém” – könnyű desszertet takar, lágy vaníliakrém roppanós karamellréteggel a tetején. Alaprecept és változatok következnek.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-19
3 Kedvelés

Így készíts kekszalapot sütés nélküli desszertekhez

Egész évben szeretjük, nyáron pedig egyenesen rajongunk azokért az édességekért, amelyekhez nem kell bekapcsolni a sütőt. Hagyományos tészta helyett jöhet a kekszalap!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-19
0 Kedvelés

Édesen vagy sósan sütöd a rétest?

Mi nem tudunk dönteni, hiszen mindkettő annyi lehetőséget rejt magában! Cikkünkben klasszikus réteseket és különlegességeket is mutatunk, így kedvedre bővítheted a repertoárod.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-07
2 Kedvelés

Nyári gyerekzsúrt szervezel? Ki ne hagyd ezeket a finomságokat!

Itt a szünidő, szervezzünk zsúrt, kerti partit a gyerekeknek! Mutatjuk a legkisebbek és a kicsit nagyobbak kedvenceit mókás sütiktől kezdve a sós rágcsákig.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!