Készítsünk mesés desszerteket a nyár gyümölcseivel!
A nyári gyümölcsök színeivel és ízeivel nem lehet betelni! Alkossunk belőlük könnyű, a nagy melegben is jóleső desszerteket, süteményeket, jeges finomságokat!
Küldjük szabadságra a sütőt!
A sütés nélküli torták, tiramisu-variációk, pohárkrémek, szeletek kedvelt hozzávalói a tejtermékek, általában mascarponét vagy krémsajtot, tejfölt, joghurtot, túrót és selymes tejszínt használunk hozzájuk. Hasonlóan tejtermék, egész pontosan tej alapú a puding, amely szintén népszerű sütést nem igénylő desszert. Az előbb felsoroltak közös tulajdonsága pedig nem más, mint az, hogy szinte kiáltanak egy kis gyümölcsért! Szerencsére nyáron nincs belőlük hiány, a szezon eperrel indul, aztán érkezik a cseresznye, a meggy, többfajta barack, majd a szilva. Persze a bogyós gyümölcsöket se feledjük: a málna, szeder, áfonya, ribizli egész nyáron át beszerezhető. A citrom is örök kedvenc nyáron, hűsít és felfrissít.
A fenti édességekbe több módon is belecsempészhetjük a gyümölcsöket: nyersen szemezve, pürésítve vagy darabolva (kockázva, cikkezve), párolva, főzött gyümölcsszószként (ehhez használjunk egy kevés étkezési keményítőt) vagy zselatinnal, tortazselével készített gyümölcszselé formájában.
Pitéktől a tortákig – telis-tele gyümölccsel
Egy-egy hűvösebb napon azért érdemes bekapcsolni a sütőnket, hiszen a nyári süteményeket, pitéket, tortákat vétek lenne kihagyni. A legegyszerűbb és leggyorsabb a kevert tésztás pite, amit pillanatok alatt összeállíthatunk és tepsibe simíthatunk, aztán már csak ki kell rakni a tetejét a kiszemelt gyümölccsel. Innen ered két közkedvelt „beceneve”: potyogtatós, illetve (bele)dobálós süti.
Süthetünk kelt tésztás finomságokat, lepényt, kalácsot, koszorút, brióst, akár édes pizzát, a gyümölcsös töltelékeket túróval vagy pudinggal gazdagíthatjuk. Hasonlóan a leveles tésztát és a réteseket is elkészíthetjük gyümölcsökkel.
Az omlós piték szintén mennyeiek lesznek gyümölcstöltelékkel, arra figyeljünk, hogy az omlós alapot ne áztassa el a gyümölcsréteg. Ehhez a tésztát elősüthetjük, vagy választhatunk kevésbé leves tölteléket.
Készüljön inkább egy ellenállhatatlan torta? A klasszikus gyümölcstorta alapot kirakhatjuk színes gyümölcsökkel, piskótalapok közé tölthetünk gyümölccsel gazdagított krémet, illetve gyümölcsös mousse is kerülhet a tortalapra.
Hűsítő desszertek fagyitól a jégkrémtortáig
Mondanunk sem kell, a hűsítő finomságok is elbírnak egy kis gyümölcsöt, de még mennyire! Örök kedvenc a hideg fagyi – akár forró – gyümölcsöntettel, klassz páros például a vaníliafagylalt eperöntettel vagy a csokifagyi meggyöntettel. Fagylaltkelyhekbe tehetünk szemezett, cikkezett friss gyümölcsöket, például bogyós gyümölcsöket, barackot vagy sárgadinnyét. Persze maga a fagylalt is lehet gyümölcsös, készíthetjük tejjel-tejszínnel, vagy lehet vizes (esetleg alkoholos) alapú, ilyen a granita és a sorbet. Ha sok vendéget várunk, jégkrémtortában is gondolkozhatunk, ami természetesen szintén lehet gyümölcsös.
Használjuk ki a gazdag nyári gyümölcskínálatot, legyen szó egy gyors kevert sütiről vagy egy családi ünnepnapra készült fantasztikus tortáról, egy kis gyümölccsel még finomabb lesz!
Sütés nélküli tortákat, tiramisu-variációkat, pohárkrémeket és szeleteket készíthetsz mascarponéval, krémsajttal, tejföllel, joghurttal, túróval vagy tejszínnel. A puding is népszerű választás, és mind kiváló alapot ad a gyümölcsös desszertekhez.
Több módon is: nyersen szemezve, pürésítve vagy darabolva (kockázva, cikkezve), párolva, főzött gyümölcsszószként étkezési keményítővel vagy zselatinnal, tortazselével készített gyümölcszselé formájában.
A szezon eperrel indul, aztán jön a cseresznye, meggy, többfajta barack, majd a szilva. A bogyós gyümölcsök (málna, szeder, áfonya, ribizli) egész nyáron át beszerezhető. A citrom is örök kedvenc, hűsít és felfrissít.
Ez a legegyszerűbb és leggyorsabb kevert tésztás pite, amit pillanatok alatt összeállíthatsz és tepsibe simíthatsz. A tetejét kirakod a kiszemelt gyümölccsel, innen a két becenév: potyogtatós vagy beledobálós süti.
Kelt tésztás finomságokat (lepény, kalács, koszorú, briós, édes pizza), leveles tésztát, réteseket és omlós pitéket. A gyümölcsös töltelékeket túróval vagy pudinggal is gazdagíthatod.
Az omlós alapot elősütheted, vagy választhatsz kevésbé leves tölteléket. Így a gyümölcsréteg nem áztassa el a tésztát, és ropogós marad az alap.
Hideg fagyi gyümölcsöntettel (például vaníliafagylalt eperöntettel vagy csokifagyi meggyöntettel), fagylaltkelyhek friss gyümölcsökkel, vagy gyümölcsös fagylalt tejjel-tejszínnel. Granita és sorbet is remek választás.
Mindkettő vizes alapú hűsítő desszert, de más az állaguk. A granita durvábbra fagyasztott, kristályos szerkezetű, míg a sorbet simább, krémesebb állagú. Mindkettő lehet alkoholos is.
Mascarponét, krémsajtot, tejfölt, joghurtot, túrót és selymes tejszínt használhatsz. Ezek mind kiváló alapot adnak, és szinte kiáltanak egy kis gyümölcsért a nyári melegben.
Tejmentes étrend mellett a Dr. Oetker Creme Vega, és a Dr. Oetker Cuisine VEGA is használható.
Kapcsolódó cikkek

Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.


Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.


Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.


Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.


Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!


Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.
