Sikerülni fog! Alapfogalmak sütéshez

Dátum 2023. április 11.

Vajon mit takar a vakon sütés vagy a légkeveréses sütési mód fogalma? És miért nem szabad túlkeverni a tésztát? Sütési alapfogalmaink segítenek tisztázni az alapvető tudnivalókat.

Mire figyeljünk a tészta összeállításakor?

Ahogy a főzés, úgy a sütés is a hozzávalók kikészítésével kezdődik. A recept grammra pontosan meghatározott mennyiségeit mi is gondosan mérjük ki, hiszen egy sütőbe került tészta arányain később már nem tudunk módosítani. Figyeljünk arra is, hogy milyen hőmérsékletű hozzávalókat ír a receptünk: egy piskóta esetén fontos, hogy szobahőmérsékletű alapanyagokkal dolgozzunk, kelt tésztáknál a folyadék sem hideg, sem forró nem lehet. A tejszínt – mondanunk sem kell – csak hidegen tudjuk felverni.

Gyakran szerepel a leírásban, hogy a tésztát ne keverjük túl, ez több okból sem szerencsés. Egyrészt túl sok levegőbuborék kerülhet a tésztába, amely így a sütőben gyorsan megemelkedhet, majd sajnos hirtelen össze is eshet. Másrészt amíg erős gluténszálakra van szükség kenyerek, péksütemények esetén, addig egy kevert tésztánál, például piskótánál ez kifejezett hátrány, hiszen gumis állagúvá, keménnyé teszi a végeredményt. A tojást, zsiradékot természetesen jól ki kell habosítanunk, a lisztet viszont minél rövidebben érdemes hozzáadni. Túlgyúrni sem szerencsés a tésztákat, egyes esetekben ragacsossá válhatnak. Ha a recept robotgépről, kézi mixerről spatulára vált és óvatos összeforgatást javasol, tegyünk mi is így, egy tojásfehérjehab tésztához keverése csakis kíméletesen történhet, hogy ne törjön össze. A túldolgozás problémája egyébként más sütési fázisnál is jelentkezhet, például a feljebb már említett tejszínnél. Ha elértük a habos állagot, ne verjük már tovább, hogy elkerüljük a kicsapódást.

Szükséges idő 40-60 perc között
47 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
30 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Mindent a sütőről: hőfokok, módok, sütési idő

Legtöbbször az alsó és felső sütési módot, valamint a légkeveréses sütési módot említik a receptek. Mindkét mód egy kissé másképp süt: alsó és felső sütéskor a tepsit vagy sütőtálat – ahogy a neve is jelzi – alulról és felülről éri a hő. Légkeverés esetén viszont kering a forró levegő, így a sütés „alanya” minden irányból találkozik hővel. A keringetésnek köszönhetően a sütés egyenletesebb lesz, sok levet eresztő zöldségeknél vagy rakott ételeknél érdemes ezt a módot választani. A légkeveréses sütés mindig kb. 20 °C-kal alacsonyabb hőmérsékleten zajlik, mint az alsó és felső sütés, azaz hamarabb felmelegszik a sütő, amivel energiát spórolunk. Kiszáradásra vagy repedezésre hajlamos süteményeknél azonban válasszuk inkább az alsó és felső sütési módot! Ropogós tetejű morzsasüteményeknél, felfújtaknál, kekszeknél viszont alkalmazhatjuk.  

Mire szolgálnak az alacsony hőfokok a sütőben? Bizony ezeket is ki tudjuk használni, gondoljunk csak a habcsókokra! Ezekben az esetekben alacsony hőfokon sütünk-szárítunk, hogy a hab ne égjen meg, illetve ne barnuljon be.

Ahány ház, annyi sütő – mondhatjuk kis túlzással, épp ezért szerepel minden egyes receptben a kitétel: vegyük figyelembe saját sütőnk tulajdonságait. Néhány próbasütés után már ki fogjuk ismerni, a receptekben jelölt körülbelüli sütési idő pedig szerencsére mindenképpen irányadó. Tegyük fel, hogy 30-35 percet ír a recept, ilyenkor 25-28 perc után már érdemes ránézni a süteményre, vagy jellegétől függően tűpróbát alkalmazni. Apropó, tűpróba: egyszerű, de nagyszerű módszer, amihez nem szükséges semmi más, csak egy tiszta hurkapálca vagy hústű. Egyszerűen beleszúrjuk a tésztába, majd kihúzzuk. Amennyiben tiszta maradt a pálca, elkészültünk, ha azonban nyers tészta került rá, még vissza kell tolnunk sülni a süteményt. A hosszadalmasabb sütési idő gyakran eredményezi azt, hogy a sütemény teteje túlságosan megpirul, esetleg megég. Ügyeljünk arra, hogy időben letakarjuk alufóliával, ha pedig légkeveréses módot használunk, rögzítsük hőálló csipesszel a fóliát, hogy a ventilátor ne fújja le a süti tetejéről.

Szükséges idő 40-60 perc között
24 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
6 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Elősütéstől a sütőkeretig – további tippek a tökéletes süteményért

Omlós tésztájú édes és sós pitéknél (quiche-eknél) a tésztát elősütjük. Ez akkor elengedhetetlen, ha a töltelék nedvesebb, folyékonyabb, segítségével elkerülhetjük, hogy elázzon a tésztánk. A formába simított omlós tésztát villával megszurkáljuk, majd 10-15 percet sütjük. Ezután kerül rá az előkészített, összeállított töltelék, majd rögtön folytatjuk a sütést. Amennyiben magasabb peremet képezünk a tésztának, érdemes sütőpapírt borítunk rá, majd gondosan, a szélekre, peremekre is ügyelve feltölteni sütőbabbal (sütési kellékeket árusító üzletekben beszerezhetjük, de száraz babot vagy sárgaborsót is használhatunk). Az elősütést követően a sütőbabot a papírral együtt eltávolítjuk, majd mehet a töltelék a tésztára.

A sütőpapírt könnyen rögzíthetjük a tepsiben egy kevés víz vagy zsiradék segítségével. Van, amikor nem használunk sütőpapírt (például kuglófformánál), ilyenkor ügyeljünk arra, hogy alaposan kikenjük (és szükség szerint liszttel beszórjuk) a formánkat, így megakadályozhatjuk a sütemény beleragadását. A lecsatolható oldalú sütőformák szintén megkönnyítik a süteményről történő eltávolítást, ezek (vagy a külön kapható, méretre állítható sütőkeretek) azonban további hasznos funkcióval is bírnak. Amennyiben a megsült tésztára (vagy a tésztalapok közé) krém kerül, a rétegezés, „építkezés” könnyebb lesz, ha a tészta köré (elmosás után) rögzítjük a sütéshez használt lecsatolható vagy a külön kapható, állítható méretű keretet. Miután elkészült a sütemény, a keret abban is segít, hogy rögzítse például addig, amíg a hűtőben pihen.

Szükséges idő 40-60 perc között
26 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
51 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
9 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
21 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
22 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
14 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
9 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2023-06-01
0 Kedvelés

Befőzés indul! Tartósítási kisokos

Ki ne szeretné a tavasz és a nyár kincseit eltenni a téli időszakra? Készülhet lekvár, dzsem, savanyúság vagy szörp, tippjeink segítségével a befőzés gyerekjáték lesz.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-05-15
0 Kedvelés

Süssünk hatékonyan, kevesebb mosogatással!

Bárcsak az a fránya mosogatás elmaradhatna sütés után! Szerencsére létezik pár praktika az elmosogatásra váró eszközök számának csökkentésére, mutatjuk!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-04-26
1 Kedvelés

5 kedvelt alaptészta, számtalan lehetőség

Egy sokoldalúan felhasználható alaprecept ismerete kincs a konyhában, hiszen a variációk száma szinte végtelen. Cikkünkben 5 méltán népszerű tésztafajtát szedtünk csokorba.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-04-19
0 Kedvelés

Praktikus megoldások: íme a kreatív sütés kellékei

Cikkünkben olyan innovatív ötleteket, eszközöket gyűjtöttünk csokorba, amelyek hosz-szabb-rövidebb ideje segítenek abban, hogy igazán szemet gyönyörködtető süticsodákat alkothassunk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-04-11
1 Kedvelés

Sikerülni fog! Alapfogalmak sütéshez

Vajon mit takar a vakon sütés vagy a légkeveréses sütési mód fogalma? És miért nem szabad túlkeverni a tésztát? Sütési alapfogalmaink segítenek tisztázni az alapvető tudnivalókat.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-03-22
0 Kedvelés

Bemutatkozik a Cuisine VEGA, a vegán főzőtejszín alternatíva

Tejmentesen étkezel? Esetleg vegán módon táplálkozol? A selymes főzőtejszín nyújtotta élményről így sem kell lemondanod, erre kínál megoldást a Dr. Oetker új terméke, a Cuisine VEGA.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!