Gyors sütemények rohanó hétköznapokra
Visszarázódás a munka vagy a suli világába, ezernyi elintéznivaló – erről szól a szeptember. Pánikra azonban nincs ok, most is kerülhet friss süti az asztalra
Keverem, kavarom
A kevert sütik amilyen finomak és változatosak, annyira gyorsan el is készülnek, ráadásul még sok eszközt, mosogatást sem igényel az összeállításuk. A tepsis, vagy tortaformában, kuglófformában sütött kevertekhez kis túlzással elég egy nagy keverőtál, amibe mehetnek bele szép sorban a kiszemelt recept hozzávalói. A liszthez adhatunk kókuszreszeléket, darált diót, mákot, a tésztát ízesíthetjük citrom- vagy narancshéjjal, rummal, vaníliával. Keverhetünk bele reszelt almát, körtét, vagy az összeállított, tepsibe simított massza tetejét kirakhatjuk gyümölcsökkel, megszórhatjuk durvára tört olajos magvakkal.
Ha picivel több időt tudunk szánni a süteményre, a kész, kihűlt tésztát bevonhatjuk csokimázzal, citrommázzal, esetleg krémsajt-mázzal, megtölthetjük pudingos krémmel, vagy gyorsabb megoldásként a kedvenc lekvárunkkal. Tálalhatunk a sütink mellé vaníliasodót is, a Dr. Oetker vaníliaízű Expressz Desszertöntetet még főzni sem kell! Sokak abszolút kedvence, a banánkenyér is a kevert sütikhez sorolható, ha van otthon pár érett banán, szuper ötlet megsütni reggelire, uzsonnára. Egyadagos sütikben is gondolkozhatunk, a kevert tésztájú muffinokban rejlő variációs lehetőségek száma szinte végtelen.
Leveles finomságok
A sütőpapírra feltekert, hűtött Dr. Oetker Leveles tészta a rohanó hétköznapok egyik legklasszabb „megmentője”. Kivesszük a hűtőből, rövid ideig pihentetjük, aztán már tekerhetjük is ki, majd tölthetjük, formázhatjuk kedvünkre. Leveles tésztával nemcsak a család édesszájú tagjainak kedvezhetünk, hanem a sós sütik rajongóit is elkápráztathatjuk. Tölthetjük lekvárral, túróval, pudinggal, almával, a sós verziók lehetnek sajtosak, tepertősek, sonkásak, kolbászosak, de egy kapros-túrós verzió sem megvetendő! A leveles apróságok akkor is jó szolgálatot tesznek, ha váratlanul betoppan a gyerek osztálytársa vagy egy kollégánk, hiszen tényleg pillanatok alatt megleszünk velük. Azt se felejtsük el, hogy a leveles tészta egy összetettebb sütemény elkészítési fázisait szintén lerövidítheti, felhasználhatjuk házi krémeshez vagy más krémes-habos édességekhez. És még egy jó hír: egy nagy tepsi leveles pizzás csiga salátával tálalva tökéletes vacsora lehet, a túrós batyu maradéka pedig másnap a gyerekek uzsonnás dobozában landolhat.
Előre elkészíthető sütemények
Egy lazább délutánon érdemes előre tervezni, és elkészíteni egy-két finomságot, hogy a rohanósabb napokon ne legyen rá gondunk. Több ötletünk is van! Megsüthetjük például előre a gyümölcstorta alapját vagy egy piskótatésztát, másnap már csak tölteni kell. A kelt tészták ugyancsak jó megoldások, több napig frissek maradnak, reggelire, uzsonnára, tízóraira is csomagolhatunk belőlük. Tegyük hozzá, hogy bár a kelt tészta nem kétperces mutatvány, ám aktív munka kevesebb van vele, a kelesztési idő alatt pedig nyugodtan foglalkozhatunk mással.
Hasonlóan praktikus ötlet az aprósütemény és a keksz. Azonnal is fogyaszthatók, fajtától függően később is megtölthetők, illetve fémdobozban tárolva több napig, egyes tészták pedig akár 1-2 hétig is elállnak. Az egyszerűbb kekszek, amerikai típusú cookie-k könnyedén elcsomagolhatók és utaztathatók, vihetik magukkal a gyerekek a suliba, vagy kerülhet belőle a piknikkosárba is a hétvégi családi kiránduláshoz.
A kevert sütik tökéletesek, csak egy nagy keverőtálra van szükség. Tepsis vagy kuglófformában süthetők, ízesíthetők citrom- vagy narancshéjjal, rummal, vaníliával. Keverhetők bele reszelt alma, körte vagy megszórhatók gyümölcsökkel.
Gyorsan elkészülnek, nem igényelnek sok eszközt vagy mosogatást. Az összeállításuk egyszerű: a hozzávalók szép sorban mehetnek egy keverőtálba. Változatosak és finomak, számos variációban elkészíthetők.
Kiveszed a hűtőből, rövid ideig pihentetd, majd kitekered és töltöd kedvedre. Lehet édes (lekvár, túró, puding, alma) vagy sós (sajt, tepertő, sonka, kolbász). Pillanatok alatt elkészül, tökéletes váratlan vendégeknek.
Gyümölcstorta alapot, piskótatésztát előre megsüthetsz, másnap csak tölteni kell. A kelt tészták több napig frissek maradnak. Aprósütemények és kekszek fémdobozban tárolva 1-2 hétig is elállnak.
Kevert sütiként gyorsan elkészül, ha van otthon pár érett banán. Szuper reggelire vagy uzsonnára, és kiváló maradékhasznosítás is. Sokak abszolút kedvence a kevert sütik között.
A kihűlt tésztát bevonhatod csokimázzal, citrommázzal vagy krémsajt-mázzal. Megtöltheted pudingos krémmel vagy kedvenc lekvároddal. Tálalhatod mellé Dr. Oetker vaníliaízű Expressz Desszertöntetet is.
Egyadagos sütikként tökéletesek, a kevert tésztájú muffinokban rejlő variációs lehetőségek száma szinte végtelen. Gyorsan elkészülnek, könnyen csomagolhatók és utaztathatók.
A leveles apróságok pillanatok alatt elkészülnek, váratlan vendégeknek is tökéletesek. Egy nagy tepsi leveles pizzás csiga salátával vacsora lehet, a túrós batyu maradéka pedig másnap uzsonnás dobozba kerülhet.
Bár nem kétperces mutatvány, aktív munka kevesebb van vele. A kelesztési idő alatt mással foglalkozhatsz, több napig frissek maradnak, és reggelire, uzsonnára, tízóraira is csomagolhatók.
Azonnal fogyaszthatók, később megtölthetők, fémdobozban tárolva több napig elállnak. Az egyszerűbb cookie-k könnyen csomagolhatók, vihetik a gyerekek suliba vagy kerülhetnek a piknikkosárba hétvégi kiránduláshoz.
Kapcsolódó cikkek

Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.


Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.


Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.


Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.


Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!


Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.
