Nyári gyerekzsúrt szervezel? Ki ne hagyd ezeket a finomságokat!
2023. július 07.Itt a szünidő, szervezzünk zsúrt, kerti partit a gyerekeknek! Mutatjuk a legkisebbek és a kicsit nagyobbak kedvenceit mókás sütiktől kezdve a sós rágcsákig.
Vidám falatok ovisoknak
A legkisebbek imádják a mókás külsejű desszerteket, sütiket. Közös tulajdonságuk, hogy nemcsak nagyon finomak, hanem a kinézetük is igazán kreatív. Engedjük szabadon a fantáziánkat, sőt a házigazda gyerkőcöt is vonjuk be az elkészítés egyes fázisaiba, a kevergetésbe, a szaggatásba és leginkább a dekorálásba. Díszíteni, dekorálni sokféleképpen tudunk. Süthetünk egyszerű kekszeket, amiket ételszínezékkel színezett marcipánnal dobhatunk fel, így készül például a katicabogár keksz, a szemek és a kis bogár pettyei Dr. Oetker Dekor Tollal rajzolhatók meg. Hasonló a süni keksz, a sünik tüskéi színes dekor cukrokból állnak. Kerek formákból könnyen kialakíthatók arcok, ez a díszíthető alap lehet muffin, torta vagy egy kerek tálkába kiadagolt zabkása, puding. A muffinból kialakítható kutya, bagoly, a tortát bevonhatjuk színezett krémmel, kerülhet rá fondant, marcipán, dekor cukrok. A puding arcok „megrajzolását” a gyerekekre is rábízhatjuk a zsúr egy pontján: adjunk mindenkinek cukrokat, kis csokidrazsékat, hogy elkészíthessék a saját puding pofijukat.
Főszerepben a színek
Ki ne szeretné a szivárvány összes színében pompázó finomságokat? Amíg a kicsit nagyobbaknak szuper program lesz a fent említett kreatív puding arcocska, addig a legkisebbeknek dobjunk össze egy „desszert-bárt”! Egyenes talpú fagyis tölcséreket töltsünk meg tetszőleges krémmel, és készítsünk ki melléjük sok-sok színes cukorkát, bogyós gyümölcsöt, gumicukrot, drazsét, amikkel kedvükre megszórhatják a kis desszerteket a gyerekek. Gumicukrokkal még egy tematikus bulin sem lőhetünk mellé, hiszen rengeteg színben és formában beszerezhetők. Süthetünk kólás sütit kólásüveg formájú cukorkákkal, békás sütit gumicukor békákkal, vagy dinnyetortát gumicukor gyümölcsökkel, a klasszikus gumimacik és társaik dekorálhatnak muffinokat, kekszeket, felvágáskor kipotyoghatnak tortákból. Drazsék ugyanígy kerülhetnek kekszekre, muffinokra, tortákra. Más irányból megközelítve a témát, a tölteléknek szánt krémet, vagy magát a tésztát is megszínezhetjük sütés előtt. Készül egy alap kevert tészta, amit több részre osztunk, különböző ételszínezékekkel megszínezünk, majd csíkosan vagy foltos alakzatban kanalazzuk a tepsibe. Jól mutat a többszínű piskótatekercs is, főleg, ha tésztát és a krémet is színezzük. Egyszerűen megvalósítható és látványos megoldás, ha a gofri tésztáját színezzük „szivárványosra”, kisütni is gyerekjáték lesz!
Nincs zsúr sós nassolnivalók nélkül!
Készítsünk ki a desszertasztalra sós ropogatnivalókat, például omlós sajtot rudat, pogácsát vagy leveles tészta falatkákat! Szuperül formázható a kelt tészta is, gondoljunk csak a különböző csigákra! Csempészhetünk a tésztájukba teljes kiőrlésű lisztet, tönkölylisztet, rozslisztet, tölthetjük sonkával, sajttal, szalámival, kolbásszal, megszórhatjuk különböző magvakkal. Ha állatka tematikában gondolkozunk, könnyen kialakíthatunk macifej vagy kígyó formát, kutya formájú hot-dog zsemlét, vagy a nem annyira sós "Édes egérkét".
A gyerekek rajonganak mindenért, ami mini, egyadagos, a játék közben is felkapható, könnyen megfogható nassolnivalók ezért népszerűek náluk, és persze a gyorsételek világa sem áll távol tőlük. Készíthetünk házi mini hamburgereket, pici hot-dogokat, kis, kerek pizzákat, de a pizza ízvilágot muffinba vagy csigába is álmodhatjuk. Végül pedig jöjjön még egy finomság, ami nélkül nem telhet el a nyár, ez pedig nem más, mint a lángos. A buli közben frissen kisüthetjük, és ha kisebb, tenyérnyi adagokat formázunk, a gyerekek tetszését is biztosan elnyerjük.
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.