Töltsük fel a vitaminraktárainkat!

Dátum 2023. január 31.

A tél vége felé hatalmas szükségünk van egy kis vitaminpótlásra. Válogassunk szezonális alapanyagokból, és süssünk tápanyagokban gazdag finomságokat!

Egészséges és szezonális: lássuk a felhozatalt!

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy télen korlátozottak a lehetőségeink, ha egészséges, vitamindús ételeket szeretnénk fogyasztani. Pánikra azonban semmi ok, édes és sós ételekhez egyaránt válogathatunk a piac kínálatából. Mielőtt részletesen megnézzük, hogy mi mindenből szemezgethetünk, tartsunk egy gyors seregszemlét! Süthetünk gyökérzöldségekkel, karfiollal, brokkolival, fagyasztott spenóttal (vagy az egész évben kapható bébispenóttal), káposztafélékkel, burgonyával, édesburgonyával. Gyümölcsök közül rendelkezésünkre áll többek közt az alma és a körte, a gránátalma, az áfonya és az összes déligyümölcs a banántól a citrusokig. Nem is kevés, ugye?

Szükséges idő Több, mint 60 perc
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Zöldséges finomságok

Kezdjük az édeskés, magas karotintartalmú sárgarépával, amit többféleképpen is felhasználhatunk. A főtt, párolt répa lehet töltelék, főzhetünk belőle szaftos ragut vegán lasagnéba, vagy nyersen, reszelve is hozzáadhatjuk például kelt tésztákhoz. Ami pedig igazán klassz benne, az az, hogy édes sütikhez is felhasználható: répatortához, banánkenyérhez, kekszekhez. Hasonlóan a céklához, ami csokival párosítva ellenállhatatlan. Az antioxidánsokban igen gazdag édesburgonya finom olajos magvakkal, fahéjjal társítva, de ha sósra vágyunk, akkor szintén jó hasznát vehetjük. Ilyenkor is fűszerezzük bátran, jól áll neki a szerecsendió, a csili vagy a rozmaring, illetve mixelhetjük más zöldségekkel is. A karfiol és a brokkoli dekoratív külsejét érdemes kihasználni, jól mutatnak zöldséges pizzák, lepények, piték tetején. Vagy „hamis” pizzatésztához is felhasználhatjuk a blansírozott karfiolt. Emeljünk ki még a hagymát: vöröshagyma, lila hagyma, fokhagyma, póréhagyma, salottahagyma… Mind egészséges, egész évben beszerezhető, csodásan puhul, karamellizálódik sütés közben, így remekül feldobja, ízesíti a sós, zöldséges sütiket.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
4 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
4 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Fókuszban a gyümölcsök

A barackokra, dinnyékre ugyan még várnunk kell, de egy jó almás pite, ami szinte csak úgy „roskadozik” a sok gyümölcstől, télen is megsüthető. Hasonlóan az almás, körtés, áfonyás rétesekhez, amelyek igazi téli csemegék. Az apró, bogyós áfonya az egyik legkreatívabb süti alapanyag! Főzhetünk belőle sűrű tölteléket, felhasználhatjuk krémekbe keverve, de adhatjuk a kis szemeket muffinhoz és más kevert tésztákhoz is. A sárgarépa kapcsán már említettük a káliumban gazdag banánt, amelyből lehet banánkenyér, banános muffin vagy vakondtúrás süti. A C-vitaminban bővelkedő citrusfélék a tél igazi sztárjai! Persze ilyenkor nem limonádéban esik a legjobban, inkább csempésszük süteményekbe! Narancsból, mandarinból készülhet zselé torták tetejére, vagy kaphat egy süti külön gyümölcsréteget, a citrusok héja reszelve mehet tésztákba, a citromból pedig csodás pitetöltelékeket készíthetünk. A végére pedig jöjjön egy hamisítatlan magyar kedvenc, a klasszikus gyümölcstorta! Ez a süti bizony igazi kaméleon, hiszen az alap tésztára ízlés és szezon szerint választhatunk gyümölcsöket, télen például banánt, áfonyát, filézett narancsot, mandarint. A puding ízét is bátran cserélgessük a gyümölcsréteg alatt, az örök vanília mellett például tehetünk csokipudingot a banán alá, vagy társíthatjuk karamellával a narancsot.

Szükséges idő 20-40 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
7 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
8 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
18 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
19 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
13 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
8 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2023-03-22
0 Kedvelés

Bemutatkozik a Cuisine VEGA, a vegán főzőtejszín alternatíva

Tejmentesen étkezel? Esetleg vegán módon táplálkozol? A selymes főzőtejszín nyújtotta élményről így sem kell lemondanod, erre kínál megoldást a Dr. Oetker új terméke, a Cuisine VEGA.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-03-20
0 Kedvelés

Variációk tiramisura

Az olasz eredetű édesség megunhatatlan! Akár a klasszikus recept alapján készítjük, akár „csavarunk” egyet rajta, a krémes-babapiskótás desszert sikere garantált!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-02-06
1 Kedvelés

Túl a fánkon – édes ötletek farsangra

Amióta világ a világ, a farsang egyet jelent a fánkkal. A klasszikus szalagos, csöröge vagy túrófánk mellé viszont még sok mással is készülhetünk a buliba kicsik és nagyok örömére.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-01-31
2 Kedvelés

Töltsük fel a vitaminraktárainkat!

A tél vége felé hatalmas szükségünk van egy kis vitaminpótlásra. Válogassunk szezonális alapanyagokból, és süssünk tápanyagokban gazdag finomságokat!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-12-16
0 Kedvelés

Pitesütésre fel! Változatos formák, izgalmas töltelékek

A pite sosem unalmas! Készíthetjük nagyra és falatnyira, a tetejét kedvünkre dekorálhat-juk. Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy mennyi töltelék variáció létezik!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-12-15
0 Kedvelés

Brownie-tól a mézeskalácsig: süss és díszíts kreatívan karácsonyra!

Legyen az idei karácsony igazán kreatív! Engedd szabadon a fantáziád, és készíts finom, ötletes sütiket a családdal vagy a barátokkal, ebben segítenek a Dr. Oetker ünnepi termé-kei.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!