Töltsük fel a vitaminraktárainkat!

Dátum 2023. január 31.

A tél vége felé hatalmas szükségünk van egy kis vitaminpótlásra. Válogassunk szezonális alapanyagokból, és süssünk tápanyagokban gazdag finomságokat!

Egészséges és szezonális: lássuk a felhozatalt!

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy télen korlátozottak a lehetőségeink, ha egészséges, vitamindús ételeket szeretnénk fogyasztani. Pánikra azonban semmi ok, édes és sós ételekhez egyaránt válogathatunk a piac kínálatából. Mielőtt részletesen megnézzük, hogy mi mindenből szemezgethetünk, tartsunk egy gyors seregszemlét! Süthetünk gyökérzöldségekkel, karfiollal, brokkolival, fagyasztott spenóttal (vagy az egész évben kapható bébispenóttal), káposztafélékkel, burgonyával, édesburgonyával. Gyümölcsök közül rendelkezésünkre áll többek közt az alma és a körte, a gránátalma, az áfonya és az összes déligyümölcs a banántól a citrusokig. Nem is kevés, ugye?

Szükséges idő Több, mint 60 perc
6 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
3 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Zöldséges finomságok

Kezdjük az édeskés, magas karotintartalmú sárgarépával, amit többféleképpen is felhasználhatunk. A főtt, párolt répa lehet töltelék, főzhetünk belőle szaftos ragut vegán lasagnéba, vagy nyersen, reszelve is hozzáadhatjuk például kelt tésztákhoz. Ami pedig igazán klassz benne, az az, hogy édes sütikhez is felhasználható: répatortához, banánkenyérhez, kekszekhez. Hasonlóan a céklához, ami csokival párosítva ellenállhatatlan. Az antioxidánsokban igen gazdag édesburgonya finom olajos magvakkal, fahéjjal társítva, de ha sósra vágyunk, akkor szintén jó hasznát vehetjük. Ilyenkor is fűszerezzük bátran, jól áll neki a szerecsendió, a csili vagy a rozmaring, illetve mixelhetjük más zöldségekkel is. A karfiol és a brokkoli dekoratív külsejét érdemes kihasználni, jól mutatnak zöldséges pizzák, lepények, piték tetején. Vagy „hamis” pizzatésztához is felhasználhatjuk a blansírozott karfiolt. Emeljünk ki még a hagymát: vöröshagyma, lila hagyma, fokhagyma, póréhagyma, salottahagyma… Mind egészséges, egész évben beszerezhető, csodásan puhul, karamellizálódik sütés közben, így remekül feldobja, ízesíti a sós, zöldséges sütiket.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
7 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
7 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Fókuszban a gyümölcsök

A barackokra, dinnyékre ugyan még várnunk kell, de egy jó almás pite, ami szinte csak úgy „roskadozik” a sok gyümölcstől, télen is megsüthető. Hasonlóan az almás, körtés, áfonyás rétesekhez, amelyek igazi téli csemegék. Az apró, bogyós áfonya az egyik legkreatívabb süti alapanyag! Főzhetünk belőle sűrű tölteléket, felhasználhatjuk krémekbe keverve, de adhatjuk a kis szemeket muffinhoz és más kevert tésztákhoz is. A sárgarépa kapcsán már említettük a káliumban gazdag banánt, amelyből lehet banánkenyér, banános muffin vagy vakondtúrás süti. A C-vitaminban bővelkedő citrusfélék a tél igazi sztárjai! Persze ilyenkor nem limonádéban esik a legjobban, inkább csempésszük süteményekbe! Narancsból, mandarinból készülhet zselé torták tetejére, vagy kaphat egy süti külön gyümölcsréteget, a citrusok héja reszelve mehet tésztákba, a citromból pedig csodás pitetöltelékeket készíthetünk. A végére pedig jöjjön egy hamisítatlan magyar kedvenc, a klasszikus gyümölcstorta! Ez a süti bizony igazi kaméleon, hiszen az alap tésztára ízlés és szezon szerint választhatunk gyümölcsöket, télen például banánt, áfonyát, filézett narancsot, mandarint. A puding ízét is bátran cserélgessük a gyümölcsréteg alatt, az örök vanília mellett például tehetünk csokipudingot a banán alá, vagy társíthatjuk karamellával a narancsot.

Szükséges idő 20-40 perc között
21 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
11 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
12 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
23 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
27 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
16 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
11 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2023-09-15
0 Kedvelés

Babapiskóta, a gyerekkori kedvenc

Babapiskótát könnyedén készíthetünk házilag, a roppanós sütit pedig nemcsak önmagában majszolhatjuk el, hanem számos süteményhez, desszerthez is felhasználhatjuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-09-05
0 Kedvelés

Gyors sütemények rohanó hétköznapokra

Visszarázódás a munka vagy a suli világába, ezernyi elintéznivaló – erről szól a szeptember. Pánikra azonban nincs ok, most is kerülhet friss süti az asztalra

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-20
0 Kedvelés

Crème brûlée, a francia desszertcsoda

A francia elnevezés – jelentése: „égetett krém” – könnyű desszertet takar, lágy vaníliakrém roppanós karamellréteggel a tetején. Alaprecept és változatok következnek.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-19
3 Kedvelés

Így készíts kekszalapot sütés nélküli desszertekhez

Egész évben szeretjük, nyáron pedig egyenesen rajongunk azokért az édességekért, amelyekhez nem kell bekapcsolni a sütőt. Hagyományos tészta helyett jöhet a kekszalap!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-19
0 Kedvelés

Édesen vagy sósan sütöd a rétest?

Mi nem tudunk dönteni, hiszen mindkettő annyi lehetőséget rejt magában! Cikkünkben klasszikus réteseket és különlegességeket is mutatunk, így kedvedre bővítheted a repertoárod.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-07
2 Kedvelés

Nyári gyerekzsúrt szervezel? Ki ne hagyd ezeket a finomságokat!

Itt a szünidő, szervezzünk zsúrt, kerti partit a gyerekeknek! Mutatjuk a legkisebbek és a kicsit nagyobbak kedvenceit mókás sütiktől kezdve a sós rágcsákig.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!