Töltsük fel a vitaminraktárainkat!

Dátum 2023. január 31.

A tél vége felé hatalmas szükségünk van egy kis vitaminpótlásra. Válogassunk szezonális alapanyagokból, és süssünk tápanyagokban gazdag finomságokat!

Szükséges idő Több, mint 60 perc
13 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
3 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Egészséges és szezonális: lássuk a felhozatalt!

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy télen korlátozottak a lehetőségeink, ha egészséges, vitamindús ételeket szeretnénk fogyasztani. Pánikra azonban semmi ok, édes és sós ételekhez egyaránt válogathatunk a piac kínálatából. Mielőtt részletesen megnézzük, hogy mi mindenből szemezgethetünk, tartsunk egy gyors seregszemlét! Süthetünk gyökérzöldségekkel, karfiollal, zellerrel, brokkolival, fagyasztott spenóttal (vagy az egész évben kapható bébispenóttal), káposztafélékkel, burgonyával, édesburgonyával. Gyümölcsök közül rendelkezésünkre áll többek közt az alma és a körte, a gránátalma, az áfonya és az összes déligyümölcs a banántól a citrusokig. Nem is kevés, ugye?

Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Zöldséges finomságok

Kezdjük az édeskés, magas karotintartalmú sárgarépával, amit többféleképpen is felhasználhatunk. A főtt, párolt répa lehet töltelék, főzhetünk belőle szaftos ragut vegán lasagnéba, vagy nyersen, reszelve is hozzáadhatjuk például kelt tésztákhoz. Ami pedig igazán klassz benne, az az, hogy édes sütikhez is felhasználható: répatortához, banánkenyérhez, kekszekhez. Hasonlóan a céklához, ami csokival párosítva ellenállhatatlan. Az antioxidánsokban igen gazdag édesburgonya finom olajos magvakkal, fahéjjal társítva, de ha sósra vágyunk, akkor szintén jó hasznát vehetjük. Ilyenkor is fűszerezzük bátran, jól áll neki a szerecsendió, a csili vagy a rozmaring, illetve mixelhetjük más zöldségekkel is.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
10 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
5 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

A karfiol és a brokkoli dekoratív külsejét érdemes kihasználni, jól mutatnak zöldséges pizzák, lepények, piték tetején. Vagy „hamis” pizzatésztához is felhasználhatjuk a blansírozott karfiolt. Emeljünk ki még a hagymát: vöröshagyma, lila hagyma, fokhagyma, póréhagyma, salottahagyma… Mind egészséges, egész évben beszerezhető, csodásan puhul, karamellizálódik sütés közben, így remekül feldobja, ízesíti a sós, zöldséges sütiket.

Szükséges idő 40-60 perc között
3 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
8 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Fókuszban a gyümölcsök

A barackokra, dinnyékre ugyan még várnunk kell, de egy jó almás pite, ami szinte csak úgy „roskadozik” a sok gyümölcstől, télen is megsüthető. Hasonlóan az almás, körtés, áfonyás rétesekhez, amelyek igazi téli csemegék. Az apró, bogyós áfonya az egyik legkreatívabb süti alapanyag! Főzhetünk belőle sűrű tölteléket, felhasználhatjuk krémekbe keverve, de adhatjuk a kis szemeket muffinhoz és más kevert tésztákhoz is. A sárgarépa kapcsán már említettük a káliumban gazdag banánt, amelyből lehet banánkenyér, banános muffin vagy vakondtúrás süti. A C-vitaminban bővelkedő citrusfélék a tél igazi sztárjai! Persze ilyenkor nem limonádéban esik a legjobban, inkább csempésszük süteményekbe! Narancsból, mandarinból készülhet zselé torták tetejére, vagy kaphat egy süti külön gyümölcsréteget, a citrusok héja reszelve mehet tésztákba, a citromból pedig csodás pitetöltelékeket készíthetünk. A végére pedig jöjjön egy hamisítatlan magyar kedvenc, a klasszikus gyümölcstorta! Ez a süti bizony igazi kaméleon, hiszen az alap tésztára ízlés és szezon szerint választhatunk gyümölcsöket, télen például banánt, áfonyát, filézett narancsot, mandarint. A puding ízét is bátran cserélgessük a gyümölcsréteg alatt, az örök vanília mellett például tehetünk csokipudingot a banán alá, vagy társíthatjuk karamellával a narancsot.

Szükséges idő 20-40 perc között
27 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
11 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
30 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
39 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
20 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-02
0 Kedvelés

Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében

Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-08-06
0 Kedvelés

Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására

Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!