A sütő is nyaralni megy – sütésmentes desszertcsodák
2023. június 22.A nyári hőségben valahogy nem akaródzik bekapcsolni a sütőt, egy kis édesség viszont jólesne ebéd után. Gond egy szál se, itt az ideje a sütés nélküli finomságoknak!
Ropogós, krémes, kekszes – és sütni sem kell!
A képlet egyszerű: ezúttal felejtsük el a sütőben sütött tésztákat! „Hamis tésztánk” készülhet többek közt finomra darált kekszből, müzliből, olajos magokból, csak keverjük össze olvasztott zsiradékkal, és nyomkodjuk bele egy tetszőleges torta- vagy például őzgerincformába. Az alapra kerülhet krémsajtos, tejberizses, túrós, tejszínes, joghurtos krém, ízesíthetjük vaníliával, kakaóval, fahéjjal, feldobhatjuk mogyorókrémmel, keverhetünk bele friss gyümölcsöket, lekvárt. Ezekben a desszertekben az a közös, hogy a zselatin biztosítja a krém megfelelő állagát.
Gondolkozhatunk másféle töltelékekben is, mondjuk vajas-kókuszosban, ez kerül gyerekkorunk egyik kedvencébe, a kekszalagútba, de keksz és vajas krém alkotja a másik retró finomságot, a keksztekercset is. Ha már szóba került a retró, említsük meg a ropogós alap nélküli, csíkos, rezgő csodadesszertet, leánykori nevén a gumisütit, amit természetesen sütni egyáltalán nem kell, csak hűteni. Itt a szünidő, vonjuk be a gyerekeket is a desszertkészítésbe! A különböző golyók (például kókuszgolyó) és további keksz vagy ostya alapú édességek (kekszszalámi, „hideg kutya”, kekszszelet, dominó) ugyanúgy elkészíthetők közösen, mint a tiramisu. Mártogatni, gombócozni, hempergetni minden gyerek szeret!
Kanalazós finomságok: pudingok és pohárdesszertek
Belefér egy kis főzés? Már készülhet is a hagyományos puding, de ha főzés nélküli pudingélményre vágyunk, akkor is van megoldás: válasszunk a Gála Krémpudingok vagy az Aranka Krémek közül! Nyáron érdemes a kedvenc gyümölcseinkkel felturbózni a pudingokat: a csokoládé szuper meggyel, a vanília szederrel, barackkal, a fehércsoki málnával, áfonyával. Olajos magokat, kókuszt, babapiskótát, kekszet is rétegezhetünk különböző krémekkel, gyümölcsökkel. Ezek a finomságok könnyen laktózmentessé vagy vegánná varázsolhatók, ha növényi italokat és Creme VEGA-t használunk. Babapiskótával összedobhatunk egy gyors poharas tiramisut, főzhetünk tejberizst, gyümölcsrizst, sőt egy másik klasszikus desszert, a habkönnyű, tejszínes panna cotta elkészítéséhez is csak főznünk „kell” egy keveset, sütni egyáltalán nem.
Hűsítő édességek a fagyasztóból
Házi fagyi, sorbet, jégkrém- és parfétorta, melyik a család kedvence? Mindegyik? Akkor teremtsünk helyet a mélyhűtőben, és pakoljuk tele a nyár elengedhetetlen kellékeivel! Jeles alkalomra választhatunk parfétortát, az alapja lehet ostyalap vagy keksz, a krémes réteg pedig készülhet a feljebb már említett főzés nélküli desszertkrémekből. A sorbet – vagy granita, jégkása – a laktózérzékenyek számára is remek hűsítő, hiszen vízzel készül. Gyümölcsökkel, mentával, citromfűvel vagy akár alkohollal kombinálható, és garantáltan felfrissít egy kánikulai napon! Végül, de nem utolsósorban nézzünk körül a főzött fagylaltok világában is! Ezeket a fagyikat általában tej és tejszín keverékéből főzzük (de vegán hozzávalókból is állhatnak), ízesítésüknek csak a fantáziánk szabhat határt. A vaníliával és a csokival nem lehet mellélőni, ahogy a régi idők egyik legnépszerűbb ízével, a punccsal sem. Készülhet gyümölcsös, de még az előző pontokban tárgyalt tejberizsből is mennyei fagylalt lehet. Az sem okozhat akadályt, ha nincsen otthon fagylaltgépünk! Igaz, hogy időnként át kell keverünk a fagyasztóban pihenő masszát, de ennyi plusz munka belefér a csodásan krémes fagyiért!
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.