Készítsünk látványos süteményeket egyszerű praktikákkal!
2023. október 17.Kreatív, mutatós sütiket készíteni egyáltalán nem ördöngösség! Az alábbi trükkök segítenek, hogy te is elkápráztathasd vendégeidet a legújabb desszertcsodáddal.
Formázástól a színezésig – főszerepben a tészta
Először nézzük meg, hogy magából a tésztából mi mindent hozhatunk ki! Kevert tészta készülne? Megszínezhetjük többek közt kakaóporral, sütőtökkel vagy ételszínezékekkel. A színezett tésztából süthetünk tarka szeleteket, vagy egy habzsákból a sütőpapírra, egymás mellé nyomva a különböző színű piskótatésztákat, mintás (pl. csíkos, foltos) piskótát készíthetünk – akár tekercsnek, akár lapoknak. A reggelink, uzsonnánk is lehet szivárványszínű, a kelt tészta, a kekszek tésztája, a palacsinta és a gofri tésztája szintén színezhető.
A készre sütött kevert tésztát, piskótát formára vághatjuk: maci, nyuszi, kutya pillangó, autó vagy szív forma is könnyen kiszabható a sütiből. Formázás terén verhetetlen a leveles és a kelt tészta is! A leveles tésztát tekerhetjük, csavarhatjuk, szaggathatjuk, fonhatjuk, hajtogathatunk belőle tölthető kosarakat. A kelt tésztát látványos fonásokkal dobhatjuk fel, vagy kialakíthatunk egyszerűbb formákat, például macifejet vagy bárányt. A kelt tésztából lehet csomó, csiga, tekercs, és persze süthetünk belőle perecet.
Nem beszéltünk még a klasszikus omlós tésztáról! A pitetészta maradékából lehet kiszúróval kiszaggatott motívum vagy rács a pite tetejére, illetve kiszúróformák hada áll rendelkezésünkre a kreatív kekszgyártáshoz. Nincs kiszúrónk a kiszemelt motívumhoz? Rajzoljuk meg a mintát vastagabb kartonpapírra, ollóval vágjuk ki, majd tegyük a tésztára, és éles késsel vágjuk körbe.
Díszítsünk krémmel, habbal!
Mi a helyzet a tortakrémmel? Ahogy a tészta, úgy a krém is színezhető, de nem csak ebben gondolkodhatunk. A vajas, mascarponés krémet és a tejszínhabot habzsákba tölthetjük, amelyhez különféle fejeket (csöveket) szerezhetünk be. A díszítőcsövekből különböző formákban nyomhatjuk ki a krémet (pl. csillag, rózsa, levél, szirom, kerek formák, fű, kosárfonó minta), ezek kisebb és nagyobb átmérőben kaphatók. A nagyobb átmérőjű fejek tökéletesek cupcake-ekhez, vagy akár képviselőfánk, ekler fánk tésztájának formázásához és a krém betöltéséhez. Erre az eszközre lesz szükségünk habcsókok sütésénél is. A tojásfehérjehabot sütés előtt színezhetjük, és akár többféle színű habot is kinyomhatunk egy habzsákból, így csíkos, márványos habcsókjaink lesznek. A sütőpapírra formázott habcsókok, habkarikák megszórhatók sütésálló dekorcukrokkal, vagy sütés után díszíthetők olvasztott csokoládéval.
Klasszikus dekorációs alapanyagok: csoki, cukor, marcipán, fondant
A csoki több, mint gondolnánk! Szilánkosra vágva vagy daraként a legegyszerűbb sütemény is feldobható vele, kombinálhatjuk az ét- és tejcsokit fehér csokoládéval. Megolvasztva csorgathatjuk tortákra, kuglófokra, bevonhatunk, kimárthatunk vele kekszeket, vagy hurkapálca, kis tölcsér segítségével rajzolhatunk is a csokival, például keksz emberkéknek arcot.
Látványos csokidíszek villámgyorsan? Helyezzünk magunk elé egy sütőpapírt, majd töltsük az olvasztott csokoládét egy kis fagyasztó tasakba (csak pici lyukat vágjunk majd rajta!), papírtölcsérbe vagy habzsákba. Kész is a „töltőtollunk”, ezután nincs más dolgunk, mint tetszőleges motívumokat rajzolni a csokival a sütőpapírra. Ha elkészültünk, hagyjuk dermedni, ezután könnyen leválaszthatóvá válik a dísz. Hajlított díszekhez rajzoljuk a kívánt alakzatokat sütőpapírral bevont nyújtófára! Forgács készítéséhez pedig szintén sütőpapírra kent csokoládéra lesz szükségünk, amit feltekerünk, majd így hagyunk megdermedni.
Hasonlóan jó „rajzeszköz” a cukormáz, ezt használjuk például mézeskalácshoz. Színezhető, és egy levágott sarkú fagyasztó tasakból könnyen felvihető a dekorálandó felületre. Választhatunk Dr. Oetker Dekor Tollakat is, melyekkel gyerekjáték színes vagy csokoládés dekorációkat készíteni.
Ugyancsak színezhető a natúr marcipánmassza és a fondant (cukormassza). Mindkettő nyújtható, szaggatható, nemcsak bevonatként vagy kétdimenziós díszként szolgálhatnak, hanem egyszerűbb térbeli alakzatokat is „gyurmázhatunk” belőlük, akár rózsát, akár kis figurákat.
Ha pedig mindez még mindig nem lenne elég, nézzünk körül a konyhában! A mókás gumicukrok ugyanúgy feldobhatják a sütinket, mint a vegyes, színes gyümölcsök, vagy a lekvár, ha márványos hatást szeretnénk elérni például egy sajttortánál. Ezúttal tényleg igaz a mondás: csak a fantáziánk szabhat határt!
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.