Így használd a Creme VEGA-t a mindennapokban

Dátum 2023. november 14.

A növényi tejföl-alternatíva igazán hasznos társ a konyhában, hiszen főzéshez, sütéshez és hőkezelést nem igénylő ételekhez is bevethetjük. Felhasználási tippek következnek!

Szendvicskrémek, mártogatók, salátaöntetek

A Creme VEGA tökéletes helyettesítője a tejfölnek. A vegán termék nagy segítség tudatos, növényi alapú táplálkozás, valamint laktóz- és tejfehérje-érzékenység esetén, hiszen bír a tejföl valamennyi jó tulajdonságával, viszont 100%-ban növényi összetevőkből áll.

Ahogy a tejfölt, úgy a Creme VEGA-t sem muszáj hőkezelni, kedvünkre kanalazhatjuk lángos, tócsni, tepsis krumpli vagy gombapaprikás tetejére. Ezt a jó tulajdonságát kihasználva változatos szendvicskrémeket, dresszingeket, mártogatósokat állíthatunk össze vele. Készülhet vegán majonéz, mediterrán zöldfűszeres, indiai currys, közel-keleti ízvilágot idéző szezámos vagy magyaros, fűszerpaprikás-hagymás krém. Igény szerint vegán sajtalternatívával vagy laktózérzékenység esetén laktózmentes sajttal is turbózhatjuk, hogy teljes legyen a „sajtos-tejfölös” élmény, legyen szó lángosról, leveles tészta vagy más sós sütemény töltelékéről vagy mártogatósról. Dresszingek alapja is lehet a Creme VEGA, elég kikeverni kevés borecettel, a fűszerezést igazítsuk a salátánk hozzávalóihoz! Olyan klasszikus salátákat is vegánosíthatunk, mint az amerikai káposztasaláta vagy elmaradhatatlan vasárnapi burgonyasaláta. Ha pedig csak tejterméket nem fogyasztunk, a tejföl kiváltásával a tojáskrém vagy a töltött tojás előtt szintén szabad az út.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
26 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 0-20 perc között
4 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Változatos pohárdesszertek, sütés nélküli édességek

Jó hír, hogy édességekhez is használhatunk Creme VEGA-t. A sütést nem igénylő desszertek variációs lehetőségeinek száma szinte végtelen, gondolkozhatunk réteges zabkásákban és pohárkrémekben. Ha zabkására esik a választásunk, főzzük meg hagyományos módon, akár növényi itallal, majd rétegezzük friss vagy párolt gyümölcsökkel és édesített Creme VEGA-val. Édesítéshez cukor helyett agávé- vagy juharszirupot is használhatunk.

Pohárdesszerteknél rétegezéshez külön elemként, illetve főzött puding lazítására is választhatunk Creme VEGA-t. Így lesz lágy és krémes a vegán madártej pohárdesszert vagy egy őszies gesztenyés-pudingos finomság. Növényi joghurttal kikeverve, édesítve pedig vegán tiramisuhoz használhatjuk fel.

Más sütést nem igénylő édességek is készülhetnek Creme VEGA-val, például bonbonok, golyócskák (ezeknél a tejföl-alternatíva „kötőanyagként” szolgál), vegán mousse, tejberizs növényi itallal főzve és Creme VEGA-val lazítva, vagy különböző öntetek palacsintához, gofrihoz, piskótához. Sőt, a gofri és amerikai típusú palacsinta tésztájába szintén tehetünk belőle.

Szükséges idő 20-40 perc között
16 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
31 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Főzés és sütés Creme VEGA-val

Nézzük először, hogy milyen ételeket főzhetünk Creme VEGA-val! Pont úgy habarhatunk vele, mint a tejföllel, használhatjuk különböző tartalmas levesekhez, paprikásokhoz, főzelékekhez (lencséhez, zöldbabhoz, borsóhoz), de záróakkordként krémlevesekhez is keverhetjük az igazán selymes végeredményért. Rakott ételekhez, rakott burgonyához, rakott tésztákhoz szintén tehetjük, vegán lasagnénél kiválthatjuk vele a besameles réteget,    de egy tepsis nokedli vagy penne, szarvacska tészta is mennyei lesz fűszeres-fokhagymás Creme VEGA-val, zöldségekkel, sajttal vagy növényi sajtalternatívával besütve. Természetesen az asztalra is kerüljön egy pohárral, hiszen nincs is jobb, mint tálaláskor nyakon önteni vele a vegán töltött káposztát, vagy rákanalazni a gőzölgő lencseleves, vegán osztrák sajtos nokedli tetejére.

Végül jöjjenek a sütemények! Maradva még a sós ízeknél, a tradicionális francia pite, a quiche tölteléke könnyen elkészíthető Creme VEGA-val, így kiválthatjuk a tejszínt. Az omlós tésztájába pedig tejföl helyett kerülhet ugyancsak a növényi verzióból. Hasonlóan a kenyérlángos, langalló tetejére kerülő tejföl is lecserélhető fűszerekkel, fokhagymával ízesített Creme VEGA-val. Süthetünk vele klasszikus vendégvárókat, pogácsát, ropogós szezámos vagy sajtos rudakat.

Az édes omlós tészták is összeállíthatók vele: linzerek és hasonló tésztájú teasütemények, aprósütemények, omlós pitetészták. Kevert tésztákhoz is használhatjuk gyümölcsös kevertektől a kuglófig, különféle püspökkenyér jellegű süteményekig, vagy a népszerű banánkenyérig. Sőt, aki szereti tejfölös pohárral előkészíteni a bögrés kevert sütemény alapanyagait, ezúttal nyugodtan kimérheti a hozzávalókat a Creme VEGA dobozával. A pogácsát már említettük, ugyanígy édes kelt tésztákba is kerülhet Creme VEGA, mintha csak tejfölt adnánk a megszokott összetevőkhöz.

Használhatjuk leveshez és desszerthez, salátához, főételhez és snackhez. Sokoldalúságában valóban verhetetlen a Creme VEGA!

Szükséges idő 40-60 perc között
6 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
26 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
16 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
29 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
33 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
19 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
17 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-05-03
0 Kedvelés

Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc

Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-12-13
1 Kedvelés

Karácsony lemondások nélkül – mentes desszertcsodák

Kerülnéd a finomított cukrot karácsonykor is? Netán ételérzékenység miatt tiltólistás a glutén, laktóz, tejfehérje, tojás? Mindenre van megoldásunk!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-12-04
0 Kedvelés

Régi ízek, elfeledett édességek nyomában

Csapjuk fel a családi szakácskönyvet, és merüljünk el a már-már elfeledett finomságok olvasgatásában! Prósza, málé, lisztes sterc, kinek ismerősek ezek az ételnevek?

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!